De pescadors a empresaris

Manel i Pere Balfegó són la cinquena generació d'una família de pescadors de l'Ametlla i en resposta a les crítiques dels grups ecologistes cap a la seua activitat sostenen que són els més interessats que no s'esgote el recurs

El president del grup empresarial Balfegó, Manel Balfegó, explica que prové d'una família de pescadors i que no s'imagina realitzant una altra activitat. Tot i que els seus avantpassats també es dedicaven a altres pesqueries, la tonyina sempre ha tingut un pes important entre els Balfegó. «Fa més de trenta anys els bancs de tonyina arribaven fins a la costa, al meu avi li van posar el renom de Porra, perquè així contestava els dies que la pesqueria li anava fluixa», comenta Balfegó. «Fa més de deu anys que vam deixar la pesca d'arrossegament per dedicar-nos exclusivament a la tonyina», assenyala el president de Balfegó. Actualment, a l'Ametlla de Mar es concentra la flota pesquera d'encerclament de la tonyina, amb un total de sis barques, dues de les quals són de Balfegó. «Sempre havia pensat poder tancar el cercle, és a dir, capturar la tonyina, alimentar-la i després comercialitzar-la», diu Balfegó. I això és el que fan amb les tonyines que capturen a la zona de les Balears amb les seues embarcacions i amb la de les altres quatre que hi ha a l'Ametlla de Mar.

Sobreexplotació

Els responsables del grup Balfegó no entenen les crítiques que reben per part de grups ecologistes com Greenpeace, Adena i Ecologistes en Acció, que reclamen una reserva a la zona de les Balears, ja que en els darrers vint anys s'ha reduït un 80% la població adulta de tonyina. «La solució no és que la gent deixi de menjar tonyina, sinó apostar per un model de pesca sostenible i respectuosa amb el recurs», destaca el director general de Balfegó, Juan Serrano. En aquest sentit, denuncien que les almadraves andaluses capturen més quota de l'autoritzada i que a la Mediterrània oriental hi ha països com Turquia que superen de molt la quota assignada per l'ICCAT. «Som els més interessats que hi hagi tonyina», conclou Balfegó.

Reproducció a les gàbies

El grup Balfegó col·labora en diversos projectes científics del CSIC, l'Institut d'Oceanografia i l'IRTA sobre la tonyina per determinar en quin moment ponen els ous. «Tenim unes imatges que demostren que les tonyines ponen els ous mentre són traslladades amb les gàbies a les nostres instal·lacions marítimes», sosté Serrano, que assegura que d'aquesta manera es garanteix la continuïtat de l'espècie. Per millorar la qualitat de les tonyines que comercialitza, l'IRTA estudia com es pot provocar el menor estrès a l'animal en el moment de la seua mort. Els estudis al mar i el de millora de la qualitat suposen un cost d'1 milió d'euros. Ara, Balfegó vol avaluar les conseqüències biològiques que tindria retardar la veda fins al 15 de juliol.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
OCDE

L’OCDE eleva tres dècimes la previsió de creixement del PIB espanyol

economia

Banc Sabadell puja a borsa mentre el País Valencià veu perillar la seva seu

barcelona
economia

Els llocs de treball al Vallès Oriental van a l’alça el primer trimestre de 2024

GRANOLLERS
estats units

La Fed no cedeix i manté els tipus en el seu nivell més alt dels darrers vint anys

barcelona
CONFLICTE LABORAL

La plantilla de Llansà talla la N-260 i manté la vaga en defensa dels acords

LLANÇÀ

Roses rep el primer dels nou creuers que hi passaran aquesta temporada

roses

Mig miler de persones demanen reduir la jornada laboral

girona
economia

El BBVA garanteix el seu “compromís total amb Catalunya”

barcelona
economia

Clam per “menys jornada i millors salaris” en un Primer de Maig marcat pel 12-M

barcelona