Contractar una altra companyia o continuar igual

S'acosta el dia 1 de juliol –dimecres vinent–, que serà quan el sector de l'electricitat de l'Estat espanyol es liberalitzarà, igual que en el seu dia ho van fer sectors com ara el de la telefonia fixa i el del gas. I en menys d'una setmana, si el govern espanyol no ho modifica a última hora, més de vint milions de consumidors podran sortir del mercat lliure si ho desitgen. Complint les directives europees, les empreses distribuïdores deixaran de subministrar electricitat i es crearà un servei que ara faran les empreses comercialitzadores. Això provocarà que s'eliminin les tarifes integrals que regula l'executiu –són les que contracten els usuaris domèstics i pimes– i comenci una competència real i lliure entre les subministradores. Els consumidors que tenen contractada una potència de menys de 10 kW –són 25 dels 26 milions d'espanyols– tenen dues opcions: contractar una de les 18 companyies inscrites a la CNE per triar un nou comercialitzador o bé no fer res. Si l'usuari es vol quedar com fins ara provocarà que, per defecte, del subministrament se'n faci càrrec l'empresa comercialitzadora de la distribuïdora que tenia contractada i que se li apliqui la tarifa de l'últim recurs (TUR), que continuarà regulant el govern (es calcularà en funció dels preus del mercat lliure de la jornada d'ahir).

I, sobretot, qui més afectarà la nova mesura és les pimes que tenen contractada una potència superior als 10 kW, les quals hauran d'escollir una companyia de manera obligada, ja que si no trien el mercat lliure veuran el seu incrementat en un 5% cada trimestre, i a partir de l'abril vinent la penalització serà més gran: l'increment serà d'un 20%.

La Cecot voldria 50 kW

La patronat catalana Cecot és molt crítica amb el govern espanyol per la manera com ha resolt el procés liberalitzador i perquè «no ha tingut en compte totes les parts implicades». Tot i que creu important posar fi a la generació del dèficit tarifari, la Cecot considera que les microempreses i pimes de fins a 50 kW haurien d'estar en la TUR, «tal com contempla la directiva europea i com preveia la legislació espanyola».