Les caixes de Sabadell, Terrassa i Manlleu duen el projecte d'Unió de Caixes Catalanes a Madrid

El Banc d'Espanya les encoratja a fusionar-se, i el director general de Caixa Terrassa diu que només volen «col·laborar»

Les entitats es resisteixen a emprendre una fusió completa, en sentit estricte. Els comunicats oficials de Caixa Terrassa i Caixa Sabadell, després de la reunió a Madrid, deien: «No hi ha cap projecte concretat, i les entitats seguiran en la via de converses i estudis, amb la finalitat de continuar aprofundint en les possibilitats de col·laboració i avaluar les actuacions més adequades que es podrien dur a terme en comú.» Talment com si les dues fossin una de sola.

El gran incentiu de l'aliança són els diners del fons de reestructuració ordenada bancària estatal (FROB), ja que les tres caixes podrien sol·licitar fins a 300 milions d'euros, sempre que es fusionin. Per això, els dirigents del Banc d'Espanya van encoratjar els dirigents de les caixes vallesanes i Caixa Manlleu a emprendre una operació que veuen de bon grat. Donaria lloc a la Unió de Caixes Catalanes, una marca comuna encara no definitiva que utilitzarien fora de l'àmbit territorial de cada entitat.

Pel camí, però, encara han de salvar diversos esculls. D'entrada hi ha les compensacions econòmiques que podrien reclamar els socis de Caixa Sabadell i Caixa Terrassa en els negocis d'assegurances –Zurich i Aegon, respectivament–, per bé que tot plegat es podria resoldre si una de les dues asseguradores recomprés les participacions de l'altra. Pel que fa a la reducció de plantilla i l'eventual tancament d'oficines, el diari Expansión calculava un excedent de 150 sucursals i 400 treballadors. Malgrat això, les caixes apostaran per fer totes les prejubilacions que puguin i no cobrir vacants per reajustar els recursos humans.

Les seus i les cadires

L'escenari de «col·laboració» que apuntava ahir el director general de Caixa Terrassa no implicaria tancar cap seu. Potser tampoc en el cas d'una fusió, però a Caixa Sabadell han pensat en els terrenys que comparteixen amb la promotora Vantoureix, al futur polígon sabadellenc de Sant Pau de Riu-sec, per situar-hi els serveis comuns de les tres entitats.

Les travesses del nou organigrama directiu situen el president de l'entitat sabadellenca, Salvador Soley, al capdavant de la UCC. Enric Mata, director general de Caixa Terrassa, conservaria el càrrec, amb els homòlegs de Sabadell, Jordi Mestre, i Manlleu, Dídac Herrero, d'adjunts. Mestre, d'aquí a un any i mig, rellevaria Mata un cop s'hagi jubilat. Les fórmules per a la resta dels consells d'administració continuen en estudi.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
ECONOMIA

Augmenta un 35,6% l’allotjament turístic al Vallès Occidental amb una estada mitjana de dues nits

TERRASSA
ECONOMIA

El Maresme pedala a favor de l’EuroVelo 8

MATARÓ
Rússia

Rússia augmenta un 82% els ingressos per la venda de petroli i gas el 2024

barcelona
unió europa

La CE exigeix a Booking complir amb la llei de mercats digitals

barcelona
ECONOMIA

Came Parkare s’instal·larà al parc de l’Alba

CERDANYOLA DEL VALLÈS

Compradors d’or, paranoics o assenyats?

Barcelona

El negoci de les caixes fortes reneix

barcelona
Ruben Sans
President de l’Associació de Joves Empresaris de Catalunya (AIJEC)

“L’empresari segueix veient-se com una figura negativa”

Barcelona
DE MEMÒRIA

Línies d’ultramar (1906)

PROFESSOR DE POLÍTICA ECONÒMICA DE LA UB (1967-2016)