Uns 8.500 gironins fa més d'un any que no tenen feina i 7.000 no cobren prestació d'atur

Només en mig any ha augmentat de 6.100 el nombre de persones que no tenen dret a rebre cap ajut per desocupació

Les darreres dades d'atur revelen que hi ha 45.790 persones sense feina a les comarques gironines. D'aquestes, n'hi ha 5.848 que estan en aquesta situació fa menys d'un mes –que representa un 12,7% del total de persones registrades a l'atur–; 19.031 fa que no tenen feina entre un mes i mig any (41,5%); 12.462, entre sis mesos i un any (27,2%), i 8.449, més d'un any (18,4%). Si s'analitzen les dades per edats, es veu que els més afectats són les persones de més de 25 anys (40.454).

D'altra banda, l'atur de llarga durada (és a dir, de més d'un any) té més incidència en les dones (5.044) que no pas en els homes (3.405). En canvi, en la resta de fraccions de períodes, hi ha més nombre d'homes aturats que no pas dones.

Menys prestacions

El nombre de persones beneficiàries de la prestació per desocupació va minvant mes a mes. Al gener n'eren 44.800; al febrer, 44.300; al març, 41.700; a l'abril, 40.016, i, al maig, 38.700. Són dades sobre prestacions d'atur i, en aquest cas, no estan incloses les prestacions socials, com el PIRNI, que ofereixen els ajuntaments. A l'abril, de les 40.016 persones que tenien algun ajut, 28.753 rebien la prestació contributiva, que és el primer que s'obté si s'ha cotitzat a la Seguretat Social. Després, hi ha 10.976 persones que tenen dret al subsidi d'atur, una compensació econòmica que reben les persones més grans de 45 anys o amb càrregues familiars, entre altres requisits, que han esgotat la prestació. Finalment, hi ha la Renda Activa d'Inserció (RAI), menys coneguda per la població, que ara reben 287 gironins. L'ajuda mitjana per beneficiari és d'uns 827 euros.

«Vaig venir aquí per tenir un futur»

A.P

Ahir mateix va acabar un curs d'informàtica ofert pel Centre d'Innovació i Formació Ocupacional (CIFO) de Salt. També n'ha fet de geriatria. Intenta formar-se i truca a totes les portes. Malgrat això, fa deu mesos que està sense feina. És la història de Fàtima Boulanouar. Té 40 anys i en fa dos que viu a Girona, però va arribar a l'Estat el 2005. Soltera i sense fills, no té cap tipus d'ingrés. «Visc del que m'envia la meva família des del Marroc i del menjar que em proporciona Càritas», explica. Tot i la situació dramàtica que està vivint, no perd el somriure ni tampoc l'optimisme: «Fa aproximadament un any que tinc papers. Vull que el meu futur estigui a Girona. Vaig deixar el Marroc per tenir una vida millor i lluitaré per aconseguir-ho.» Els darrers treballs que ha tingut han estat relacionats amb la cura de gent gran o feines de neteja en cases particulars. Mai ha cobrat cap prestació d'atur perquè, des que té papers, no ha tingut cap feina amb contracte que li hagi permès cotitzar un mínim a la Seguretat Social. «Busco pertot arreu. No només a Girona sinó també a altres pobles. Per exemple, vaig anar a Platja d'Aro. Però lamentablement no hi ha feina enlloc.»

«Em sento fatal per no aportar res»

a.p

En Joaquim Serra només ha tingut dret a quatre mesos d'atur perquè la seva darrera feina –és muntador de vidres de cotxes– la va exercir com a autònom. Des de finals de l'any passat que no té treball i no cobra cap ajut. De possibilitats de feina n'hi han sortit algunes. «Però són suplències de quinze dies o un mes que em perjudiquen més que no pas ajuden», diu. I és que, perquè pugui cobrar la Renda Activa d'Inserció (RAI), ha d'haver estat com a mínim un any a l'atur. Per tant, si agafa la suplència, el comptador es torna a posar a zero i no li surt a compte. «Dins la desesperació, amb la dona hem fet números per intentar arribar a finals d'any, que és quan cobraré la RAI», diu en Joaquim Serra, que afegeix: «Però l'economia familiar trontolla quan arriba algun rebut d'aquells que no t'esperes.» Assegura que no s'ha acomodat i que és una persona activa, però es queixa que ha volgut fer un curs de frigorista però està en una llista d'espera. «Al setembre intentaré apuntar-me a més cursos», sosté. Personalment, però, se sent malament. «Sobretot pel fet que no aporto res. És desesperant.» Considera també que la seva edat, 46 anys, li tanca les portes a moltes feines.

«Busco feina matí i tarda, i res de res»

m.vicente

L'Issa Dia, d'origen senegalès, fa sis mesos que està a l'atur i es mostra cada vegada més preocupat per la situació en què es troba ja que assegura que es passa el dia buscant feina i no hi ha manera que en trobi. «Cada matí i cada tarda vaig a buscar, busco feina del que sigui. Ihe anat a molts llocs, a Lloret de Mar, Sant Feliu, Figueres, Anglès o Banyoles, però no surt res de res. A tot arreu em diuen que està tot molt parat i que no necessiten gent. Al final només gasto gasolina», diu. L'Issa, de 35 anys, viu a Salt amb la seva dona i el seu fill, de mesos.

Fa set anys que va arribar a Catalunya i durant aquest temps ha treballat en una empresa d'Arbúcies i abans de quedar-se sense feina estava en una fàbrica de vidre on es dedicava a carregar i descarregar camions i a transportar palets, entre d'altres ocupacions. «El vidre va molt relacionat amb la construcció i en un torn abans treballaven 85 persones i ara només en calen 25», explicava ahir l'Issa, que hi afegia que tot i que la quota mensual de la hipoteca del pis que està pagant ha baixat, li és molt difícil pagar les factures cada mes. A banda de buscar feina, l'Issa ha fet un curs de català per mirar d'obrir-se més portes.

Reclamen ajuts més duradors

a.p

Els sindicats majoritaris, UGT i CCOO, coincideixen que les prestacions han de ser més duradores, adaptant-se a l'excepcionalitat de la situació de crisi econòmica que estem vivint. La secretària general de la UGT a les comarques gironines, Dolors Bassa, sosté que la situació dramàtica de no rebre cap prestació recau primer en les persones que ho pateixen i, després, en les administracions locals, que són a les que va a buscar el ciutadà, però que tenen recursos limitats. Al seu parer, «cal que els ajuts durin més temps i que es guiï i es formi les persones en atur cap als sectors emergents. Per tant, cal una formació específica. Ara se'n fa, però no n'hi ha prou. Ha de ser més completa».

Per la seva part, el secretari general de CCOO a la demarcació, Bartomeu Compte, sosté que aquest increment de persones que no cobren cap prestació ja la van anunciar els sindicats al gener. Considera que les propostes del govern estatal per superar la situació són totalment insuficients. «Anuncien un ajut de 420 euros durant sis mesos que diuen que beneficiarà 200.000 persones. Però hi ha molta més gent en aquesta situació. I d'aquí a sis mesos, la crisi no s'haurà superat. Per tant, és del tot insuficient», sosté.

Canviar de sector

MÒNICA CABRUJA

La directora dels serveis territorials a Girona del Departament de Treball, Núria Arnay, destaca, en relació amb les persones que fa més d'un any que estan a l'atur, que «és convenient canviar de sector en cas que sigui complicat recol·locar-se al que es treballava fins ara». Per poder-ho fer primer cal reciclar-se i formar-se. «Cal adaptar-se a les necessitats del mercat», indica Arnay. La directora dels serveis territorials de Treball manté que ja és necessari fer una valoració des d'un principi sobre les possibilitats de recol·locació en el sector en què es treballa, però sobretot quan passa el temps cal que una persona pensi a canviar de sector. Arnay va indicar, en relació amb les dades de l'atur, que aquest estiu ha baixat gràcies al sector de serveis i que s'està pendent de veure què passarà a l'octubre.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
OCDE

L’OCDE eleva tres dècimes la previsió de creixement del PIB espanyol

economia

Banc Sabadell puja a borsa mentre el País Valencià veu perillar la seva seu

barcelona
economia

Els llocs de treball al Vallès Oriental van a l’alça el primer trimestre de 2024

GRANOLLERS
estats units

La Fed no cedeix i manté els tipus en el seu nivell més alt dels darrers vint anys

barcelona
CONFLICTE LABORAL

La plantilla de Llansà talla la N-260 i manté la vaga en defensa dels acords

LLANÇÀ

Roses rep el primer dels nou creuers que hi passaran aquesta temporada

roses

Mig miler de persones demanen reduir la jornada laboral

girona
economia

El BBVA garanteix el seu “compromís total amb Catalunya”

barcelona
economia

Clam per “menys jornada i millors salaris” en un Primer de Maig marcat pel 12-M

barcelona