Economia

La taxa d'atur a Algemesí arribà al 40,9% durant el mes d'agost

Aquesta xifra posa la vila al doble de l'índex d'atur a nivell estatal del 22,4%

Actualment hi ha 3.533 persones menys cotitzant a la Seguretat Social que fa cinc anys

La situació laboral d'Algemesí és preocupant i desesperant a la llum de les xifres d'atur que s'han conegut darrerament i que fan menció al passat mes d'agost.

Algemesí és un dels municipis de la Ribera i del País Valencià que més està patint la crisi. Les xifres són escandaloses i l'ajuntament l'únic que fa —segons l'opinió del grup polític Més Algemesí— és ocultar-les. Aquesta situació es deu principalment a l'entrada en vigor de la reforma del mercat laboral de Govern de Rajoy que sols ha servit per enviar a més algemesinencs a l'atur.

Als inicis de 2008, començant a governar el PP, en Algemesí hi havia 8.484 persones cotitzant a la Seguretat Social (Font: SS), en agost de 2013 poc més de la meitat, 4951. Per a Més Algemesí, “des que Rajoy ha arribat al poder la xifra des que cotitzen ha disminuït, i especialment ho ha fet en el que portem d'any on ja s'estan recollint el “fruïts de la reforma laboral”.

El 31 de desembre de 2012 eren 7.471 els ciutadans d'Algemesí que cotitzaven a la seguretat social. El 31 de d'agost són 2.520 cotitzants menys.

En el que portem d'any, han deixat de cotitzar un 30% de persones que ho feien. En els darrers anys agost és el mes amb menys cotitzants, o previsiblement capa final d'any augmentarà, però any rere anys es van perdent cotizants.

Però el més preocupant és la taxa d'aturats són les persones que estan treballant i les que voldrien treballar però no tenen treball. En el cas d'Algemesí sumant els aturats i els cotitzants la població activa en agost eren 8.379, i per tant els 3.428 aturats representen el 40'9% de la població activa. La taxa de l'atur en Algemesí està disparant-se i en agost fou més de 14 punts superior a la provincial (26'73%), 13'5 punts superior a la del País Valencià (27'41%) i 18'5 punts superior a l'estatal (22'41%).

Per a Més Algemesí, “el ben cert és que des que governen els popular a Algemesí està cotitzant la meitat de la gent i estan augmentant el número d'exiliats econòmics, especialment la gent jove. Hem passat de tenir una taxa d'atur en gener de 2008 del 12'71%, al 40'91%, 28 punts més, i hem passat d'una mitjana anual en 2010 de 7010 cotitzants a la SS, a una mitjana de 5692 en el que duguem de 2013 (fins agost). La crisi s'ha endut per davant 1.300 cotitzants”.

Òbviament, el partit polític denunciant opina que l'ajuntament no és l'únic responsable d'aquesta situació, ni el principal, “però alguna cosa s'està deixant de fer quan altres municipis grans de la Ribera, com Sueca amb taxa d'atur del 32% o Alzira amb un 30%, tenen un atur molt més baix”.

Per a Josep Bermudez, síndici portaveu de Més Algemesí a l'Ajuntament d'aquesta vila de la comarca d ela Ribera, “l'única política de promoció d'ocupació és la que fan els membres de l'equip de govern per mantenir el seu treball emmascarant la realitat i utilitzant els mitjans de comunicació públics municipals per tapar la realitat publicitat mesures cosmètiques”.

Bermudez assegura que “es continuen gastant milers d'euros en dinars i sopars, continuen augmentant les despeses en festes —en mig anys s'han gastat tota la partida de l'any— però no tenen diners per encarregar un estudi sobre la situació laboral a Algemesí”.

És per això que Més Algemesí presentarà en els propers dies una moció per tal que, amb independència de la memòria socioeconòmica que elabora el Consell Econòmic i Social —i que no recull aquestes dades— els tècnics municipals —o si escau personal extern— elabore un estudi de camp a nivell municipal semblant a l'enquesta de població activa i un pla d'actuació integral pel foment de l'ocupació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.