Opinió

Anem en la bona direcció

La xifra de cinc milions d'aturats ens convida més a la prudència que a l'eufòria i convé continuar amb les reformes orientades a impulsar l'activitat econòmica

Després de set llargs anys d'una profunda crisi, s'ha instal·lat en la societat una raonable ànsia de llum al final del túnel.

Si s'analitzen els índexs macroeconòmics, s'observa una sensible milloria, cosa que ens porta a pensar que s'inicia el compte enrere per a la crisi. Tot i ser així, també és cert que la seva incidència no es reflecteix amb la intensitat necessària en ciutadans i empreses, sobre els quals ha recaigut el gran pes d'aquesta situació i que, sens dubte, també seran els artífexs de la recuperació.

El Fòrum Empresarial del Llobregat, des de fa cinc anys i en col·laboració amb el Servei d'Estudis de Catalunya Caixa, edita trimestralment un informe de conjuntura econòmica. Analitzant els últims, i més en concret el del primer trimestre del 2014, es confirma una tendència positiva, suau però positiva, i que ofereix motius per a l'esperança.

Així, des del punt de vista global, si bé s'albiren certes incerteses en els països emergents, creix l'interès dels inversors en l'economia espanyola, signe de confiança, element clau per a la recuperació. D'altra banda, el PIB de Catalunya torna al terreny positiu en l'últim trimestre del 2013, en taxa interanual, després de vuit trimestres de contraccions.

En l'àmbit més local, l'Hospitalet i el Baix Llobregat, em centraré en les dades de l'ocupació, que des del meu punt de vista és el veritable termòmetre de la recuperació, conseqüència de l'augment de l'activitat econòmica.

Canvi de tendència en l'atur registrat. Al febrer es redueix en 4.847 aturats respecte al mateix mes de l'any anterior, cosa que significa un canvi de tendència, atès que els registres d'anys anteriors han estat desfavorables. El percentatge d'atur registrat cau un 5%, respecte al creixement del 4,7% del 2012. Per sectors, tots registren disminució respecte a l'any anterior, a excepció d'agricultura, però de manera moderada.

El 2014 s'inicia amb un repunt dels contractes registrats. Tot i que falten dades definitives del primer trimestre, el nombre de contractes es va situar en 18.954, el millor registre d'un primer trimestre des del 2011. La taxa de variació interanual creix un 16,1% i acumula tres trimestres consecutius de creixement.

Tot i les dades, una xifra propera als cinc milions d'aturats, ens convida més a la prudència que a l'eufòria i convé continuar amb les reformes orientades a impulsar l'activitat econòmica, especialment en les pimes, que, recordem, representen més del 95% del teixit empresarial.

Però l'impuls anteriorment esmentat ha d'anar acompanyat de mesures, com ara baixada d'impostos, IRPF, de manera que permeti un major poder adquisitiu de les famílies i com a conseqüència augmenti el consum, cosa que realimentaria l'activitat econòmica.

La falta de crèdit per a les empreses, tot i que està millorant, ha estat i continua sent un element d'estrangulament de l'activitat productiva. Lluny queden aquells anys en què les entitats financeres ens convidaven a sol·licitar crèdit.

En aquest sentit, cal ajustar la despesa pública, les famílies i empreses ja ho han fet, de manera que torni a fluir el crèdit a empreses, palanca d'impuls i creixement.

En conclusió i pels símptomes que s'aprecien, sembla que el malalt comença a millorar les seves constants, però segueix malalt; la confiança i els “remeis” adequats i una bona dosi d'optimisme i realisme faran que la situació millori, encara que sigui lentament.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia