El sector dels vivers preveu que les vendes cauran un 30% i veu en l'exportació l'única sortida

Hi haurà més visitants estrangers al saló que es farà a Girona

«El nostre sector també pateix la crisi però amb una problemàtica especial: que som empreses que tenim cicles de producció llargs i és difícil redreçar la situació», explicava ahir en la presentació del saló el president de l'Associació de Viveristes de Girona, Quim Planas. Una sentència que complementa Santiago Andrés, president del saló: «Ara hem acumulat un estoc que hem de vendre perquè el nostre producte són arbres i plantes i, si no els trobes comprador quan toca, els has de cremar.»

A part, afirmen que se'ls planteja un problema financer greu, tant pel que fa als bancs com als impagaments de clients. Els planteristes han vist com aquest primer semestre de l'any a l'Estat, comparat amb el 2008, les exportacions han disminuït un 3% i, en canvi, les importacions un 14%. Per tant, veuen clar que les «empreses més obertes a l'exportació tindran més bons resultats», segons Planas.

El saló més internacional

Tenint en compte aquesta situació, en aquesta novena edició del Saló de la Planta, Jardí i Complements, que organitza el sector i Fira de Girona, es reforçarà la presència de mercats internacionals «per potenciar les relacions comercials exteriors dels empresaris gironins», afirma Anna Albar, directora de Fira de Girona.

Bèlgica, país convidat

El país convidat d'aquesta edició serà Bèlgica, que serà representada per una vintena d'empreses. Es tracta d'una missió comercial en què els visitants podran visitar el saló i també vivers de la demarcació. A part, s'espera la presència d'una trentena de professionals d'arreu del món que participen, en les mateixes dates, en un congrés internacional del sector a Saragossa.

Enguany el saló tindrà 73 expositors (en l'edició anterior n'hi havia 120), un descens que s'atribueix a la conjuntura econòmica actual. Una de les novetats serà l'entrega dels premis Inno SPV, que reconeixeran les empreses que portin al saló les darreres innovacions. En el saló hi tornarà a haver un congrés dirigit als professionals, que aquesta vegada se centrarà en bioenginyeria, paisatge i territori. A part, la Generalitat ha organitzat una mesa sectorial sobre la flor i la planta ornamental.

LES DADES

Empreses adherides a l'associació
54 (que representen el 95% del sector a les comarques gironines)
Treballadors el 2008
451 fixos
78 eventuals
El descens d'ocupació el 2009 ha estat d'un 20%
Vendes el 2009
Cauran un 30%
Les importacions han caigut un 14% i les exportacions, un 3%
Expositors al saló
2009: 73
2008: 120
Superfície que ocuparan
5.700 m²
País convidat
Bèlgica, que serà representada per una vintena d'empresaris
Més visitants estrangers
Professionals del Canadà, la Xina, el Regne Unit, Finlàndia o Holanda


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.