Economia

Denuncien que el Logis Penedès està previst que ocuparà 400 hectàrees

No Fem el CIM i els ajuntaments qüestionen la reducció de la contaminació que preveu Cimalsa

Preocupació i descontentament a l'interior del Baix Penedès per la informació que es desprèn de l'informe ambiental preliminar sobre el Logis Penedès que el Departament de Medi Ambient va rebre aquest estiu. Tant la plataforma No Fem el CIM com els tres ajuntaments afectats coincideixen a assenyalar que el document augmenta l'extensió de terrenys entre els tres municipis que es veuran afectats i que, segons denuncien, supera les 400 hectàrees, gairebé el doble de la primera proposta debatuda el 2003. Malgrat que l'informe justifica que l'àrea purament logística queda limitada a 170 hectàrees, els opositors al projecte també hi sumen les afectacions per infraestructures, naus i espais d'aparcament que, en total, sumarien 408 hectàrees, de les quals tan sols 114 estarien dedicades a l'àrea de protecció natural de la riera de Marmellar. «A més, la presència de la logística encara pot ser molt més gran si hi sumem els polígons previstos a la Bisbal», va detallar l'alcalde de l'Arboç, Carles Ribé. Segons els tres governs municipals, l'ocupació que suposarà el Logis serà l'equivalent al 50% de l'espai ocupat per centres logístics a tot Catalunya, on sumen un total de 815,30 hectàrees.

Més contaminació

Davant d'aquestes xifres, tant els municipis com la plataforma veuen amb escepticisme els càlculs sobre reducció de la contaminació que hauria de comportar el Logis, i que Cimalsa xifra en un 55% menys d'emissions de CO2. «No són dades creïbles», sentencien els membres de No Fem el CIM, que critiquen que el trànsit previst de camions no s'hagi calculat d'acord amb l'extensió projectada per a les instal·lacions del Penedès. Així, extrapolant les dades del CIM Vallès (amb un trànsit per hectàrea de 324 vehicles), la plataforma creu que el Logis suposarà una emissió extra de 107.300 tones de CO2 a l'any.

Els alcaldes de l'Arboç, Sant Jaume i Banyeres tampoc no creuen que l'impuls de la intermodalitat ferroviària per reduir el trànsit de mercaderies per carretera pugui frenar aquest procés. «No hi ha recursos econòmics per portar a terme les actuacions a la xarxa ferroviària, i la intermodalitat no serà viable abans d'un període de deu a quinze anys», van denunciar els tres batlles en un comunicat conjunt.

Perjudici a Banyeres

La principal compensació ambiental del projecte, la protecció de la riera de Marmellar i la masia del Papiol (considerada d'interès nacional), tampoc no acaba de satisfer els tres municipis del Baix Penedès, que hi veuen «una manca total de coherència». Així, denuncien que l'àmbit del Logis arribarà. a tocar d'un altre element declarat bé cultural d'interès nacional, la Torre de Banyeres. Segons els tres alcaldes, «es menysprea la vetlla per la qualitat de vida de la ciutadania, principalment la de Banyeres», ja que està previst que el centre logístic toqui directament alguns sectors urbans del municipi.

Assemblea i crítiques a Sánchez

La plataforma No Fem el CIM ha convocat pel proper dimarts 22 una assemblea informativa sobre l'informe ambiental preliminar. L'acte se celebrarà al centre cívic Ernest Lluch de Banyeres a partir de les vuit del vespre. Amb el títol «la transmutació d'una comarca», la plataforma vol denunciar la transformació que suposaria per la regió la construcció del Logis, que consideren que empitjorarien les tendències alcistes de les xifres d'atur a la zona.

Els alcaldes dels tres municipis afectats, a qui Cimalsa va presentar personalment l'informe la setmana passada, han considerat el document «propaganda electoralista i virtual» i han denunciat la falta de suport per part del president del Consell Comarcal del Baix penedès, Jordi Sánchez (PSC), a qui acusen de mantenir una posició col·laboracionista amb la Generalitat tot i que el ple de l'ens es va expressar en contra del projecte.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
economia

Cinc cambres s’alien per un espai empresarial transfronterer més sostenible

GIRONA
QUERALBS

Les patronals del Ripollès reclamen un acord en la concessió de Vall de Núria

QUERALBS
economia

La Generalitat denega l’ERTO de Freixenet

Barcelona
economia

El BBVA guanya 2.200 milions d’euros el primer trimestre de 2024

barcelona

Els economistes insten a assolir grans consensos per reactivar el país

Barcelona

Falta talent i sobra paperassa

Barcelona

Un nou marc per a l’ocupació

Barcelona

CCOO convoca diverses jornades de vaga a Llansà

girona
Anna Pruna
Presidenta d'Indescat

“La inversió en ‘sportech’ és a les beceroles”

barcelona