Economia

economia

Una empresa recupera carrasques de gla dolça i en promou el consum humà

L’empresa Balanotrees, de Nou de Gaià, elabora i ven empelts d’aquesta varietat d’alzina

Horta de Sant Joan (Terra Alta) és un dels pocs municipis de l’estat espanyol que “manté viva la tradició del gla dolç”. Al seu terme, hi ha les carrasques a partir de les quals treballa Balanotrees, empresa de la Nou de Gaià (Tarragonès) que fa empelts per a la conservació d’aquesta carrasca de gla dolç a Catalunya i la recuperació i promoció d’aquest fruit per al consum humà. Els propietaris de Balanotrees, Joan Montserrat i Francesc Ribera, comercialitzen, amb el nom d’Orta, empelts d’aquestes carrasques. “Abans de l’agricultura del cereal, el gla tenia un paper central en les nostres dietes i per a molta gent era un aliment bàsic”, explica Montserrat en declaracions a l’ACN. L’enginyer lamenta que ara estigui “relegat a alimentar el bestiar”.

Tot va començar amb una conversa de Joan Montserrat i la seva àvia, l’any 2014. La dona va explicar a l’enginyer agrònom que de petita anava al bosc a buscar aglans dolços de dues alzines concretes. “Se les menjava torrades, com les castanyes”, detalla Montserrat. Aquesta tradició és ara molt desconeguda per tot el país, però els dos socis de Balanotrees, Montserrat i Ribera, que la volen recuperar a través de la comercialització d’empelts d’unes varietats concretes de carrasques, les d’Horta de Sant Joan. Balanotrees és l’únic viver de Catalunya que empelta carrasques d’aglà dolç. Des que van crear l’empresa ara fa quatre anys, la demanda d’aquests empelts no ha parat de créixer i ja en comercialitzen prop de 800 exemplars anuals.

Montserrat destaca la importància de l’alzina de gla dolça “en un context de crisi climàtica” com l’actual. “L’alzina és un arbre molt adaptat al territori que necessita poca aigua i pocs tractaments químics. Així que per fer un cultiu ecològic i sostenible té molt de sentit”, ha destacat. Montserrat ha animat a apostar per aquesta varietat si es vol “una agricultura que vagi de la mà dels processos naturals”.

L’empresa de la Nou de Gaià és pionera a Catalunya en recuperar i promoure aquesta varietat d’alzines i han demanat al Govern que destini recursos públics per poder fer una “prospecció” per trobar més carrasques de gla dolça “de forma urgent”,



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

L’operador Jet2holidays creix un 20% a l’aeroport de Girona

vilobí d’onyar
Economia

Collboni diu que “s’activaran totes les palanques” per evitar els efectes de la massificació turística

Barcelona
Economia

El Port de Barcelona busca aliances amb el Quebec

Barcelona
turisme

Cardona s’incorpora a la ruta de productors de sal europeus

CARDONA
TURISME

L’hotel Sa Punta es modernitza i explora allargar temporades

BEGUR

El preu s’encén i s’apaga

Barcelona
Anna Colomer
Coach i experta en dinàmiques d’alt impacte

“L’impacte emocional de caminar sobre vidres i brases transforma”

Barcelona
Informació especial

Windforce 3D apropa la impressió 3D a les activitats més industrials

Informació especial

Un bon ‘financial life planning’ pensant en la jubilació

Assessora del departament laboral de Lleal Tulsà Assessors