Economia

L'euríbor encareix les hipoteques en més de 225 euros anuals

L'indicador més utilitzat per calcular les hipoteques tanca el mes de gener en l'1,55%, la taxa més alta des del juny de 2009

L'euríbor puja per sisè mes consecutiu, després que a l'agost de 2010 trenqués la tendència de 22 mesos de descensos consecutius

L'euríbor, tipus d'interès al qual estan referenciades més del 80% de les hipoteques que es concedeixen a l'Estat espanyol, ha tancat el mes de gener en la cota de l'1,55%, fet que suposa un repunt de 0,318 punts respecte al nivell de fa un any (1,232%). A efectes pràctics, això es tradueix en un nou increment de les quotes hipotecàries d'uns 19 euros al mes i uns 226 euros anuals.

El mes ha estat marcat per una forta tendència alcista, especialment en la segona quinzena, que ha portat l'indicador a marcar nivells diaris que no arribava en 19 mesos (juny del 2009). En concret, a l'últim dia del mes l'euríbor ha encadenat el seu catorzè dia consecutiu de pujades i s'ha situat en la cota de l'1,644%.

Així doncs, l'euríbor ha pujat per sisè mes consecutiu en les quotes dels préstecs hipotecaris, després que a l'agost de 2010 l'euríbor va trencar la tendència de 22 mesos de descensos consecutius.

Amb la pujada de gener, un usuari que tingui una hipoteca mitjana de 120.000 euros, a 25 anys, amb un diferencial del 0,8% i de revisió anual, pagarà de mitjana al mes uns 529,32 euros, 18,83 euros més que fa un any, quan pagava 510,49 euros. Aquest augment de l'indicador eleva l'encariment anual fins a 225,96 euros.

En el cas que les hipoteques de revisió semestral, la pujada serà una mica inferior, ja que l'euríbor del mes d'agost --el que es pren com a referència-- se situava en l'1,421%. D'aquesta manera, els usuaris pagaran uns 10,5 euros més al mes.

L'encariment real que suposa la pujada de l'euríbor dependrà de l'import de les hipoteques, del tipus de revisió i del mes que es prengui com a referència. En qualsevol cas, els préstecs per adquirir un habitatge s'encariran perquè l'euríbor de 2011 està per sobre del registrat el 2010, a diferència del que passava l'any passat, quan l'indicador es trobava per sota dels nivells del 2009.

Les tensions al mercat de deute segueixen passant factura a tots els mercats, en especial, a l'interbancari. La desconfiança entre els bancs, la dificultat per finançar-se, la necessitat de major capital i l'alt preu que entitats i governs han de pagar per col·locar el seu deute és un còctel que finalment acaba repercutint en l'usuari, segons expliquen les organitzacions de consumidors.

A més, la possibilitat que el Banc Central Europeu (BCE) pugi els tipus abans del previst davant de les pressions inflacionistes ha introduït encara més tensió en la cotització d'aquest índex.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.