Festival del Barça, que es consolida com el rei de copes

El Barça guanya el títol amb una segona part de futbol per emmarcar

Leo Messi, Bojan Krkic i Xavi van desnivellar l'empat de la primera

Gaizka Toquero havia avançat els bascos i Touré havia fet el gol de l'empat

Els blaugrana ja tenen 25 títols de copa del Rei i el primer dels títols del triplet

Ni les baixes, ni la superioritat basca a la graderia, ni la tan comentada il·lusió dels jugadors de l'Athletic, ni el gol matiner de Toquero van doblegar el Barça ahir a Mestalla. Pep Guardiola ha construït un equip campió qua ahir va poder aixecar el seu primer títol. Un equip que juga a futbol com els àngels, que ha enamorat a tot el món durant mesos i que ja ha començat a recollir els fruits. Un equip que va jugar una segona meitat d'antologia per guanyar el primer dels títols del tan somiat triplet.

Sense concessions.

D'entrada, Guardiola tenia reservada una sorpresa per a tothom en l'onze inicial. Pinto va ser el porter titular, com era d'esperar, i Bojan també va sortir des del començament, de davanter centre. Com havia fet en les eliminatòries anteriors de copa. Però el tècnic blaugrana no va donar més concessions. Cáceres, Sylvinho i Hleb, per posar tres exemples, també havien estat protagonistes en aquesta competició fins a la final. Ahir, es van quedar a la banqueta. Ni amb els minuts acumulats en la copa ni amb les repetides baixes en defensa, Guardiola va apostar per Cáceres i Sylvinho i es va decidir per repetir en defensa l'experiment de Stamford Bridge. Touré Yaya va repetir com a central al costat de Piqué i Puyol, absent a Londres per sanció, va quedar desplaçat al lateral esquerre per vigilar l'home més creatiu de l'Athletic, Fran Yeste. Joaquín Caparrós, per la seva banda, no va apostar per les sorpreses. El seu equip va sortir a Mestalla, sabedor de la seva inferioritat tècnica, a copiar la tàctica que ha incomodat l'equip blaugrana en els últims partits. Pressió de Toquero i Llorente sobre els dos centrals per impedir una bona sortida de pilota, Orbaiz molt pendent de Xavi perquè el de Terrassa no entrés en joc i dur marcatge a Messi per part de Koikili, que va veure una targeta groga al cap de mitja hora de joc. L'Athletic, però, va disposar d'un afegit per poder posar en funcionament el seu joc, el matiner gol de Toquero. Va arribar, si fa no fa, en el mateix minut que el d'Endika en la final del 84. David López havia obligat a intervenir Pinto en el minut 8. El porter del Barça va enviar la pilota a córner i a la sortida d'aquest Toquero, el jugador que va començar la temporada a l'Eibar i que va ser eliminat d'aquesta competició amb aquest equip, s'avançava a Keita en la rematada de cap i feia embogir més de la meitat de Mestalla.

Després del gol al Barça li va costar entrar en joc, trobar el seu futbol ràpid, de combinació en curt. Els lleons estaven envalentits i corrien darrere els blaugrana i la pilota com si fos l'últim que havien de fer en vida. A poc a poc, però, els de Guardiola es van anar trobant més còmodes sobre el camp i va ser Bojan el primer que ho va intentar en el minut 18, amb un xut fluix que va anar a les mans de Gorka. Dos minuts després Eto'o hauria pogut empatar, però el camerunès es va adormir amb la pilota quan encarava tot sol Gorka després d'una gran passada del millor assistent de la lliga, Xavi, i la defensa de l'Athletic se li va tirar a sobre. Eto'o va provar fortuna poc després amb un bon xut que va aturar Gorka i quan passava un minut de la mitja hora de partit va arribar l'obra d'art que ahir va crear Touré Yaya. L'ivorià va agafar la pilota al mig del camp, va veure un passadís, va començar a superar rivals fins que es va plantar a la frontal de l'àrea, des d'on es va engaltar un xut que va batre Gorka i va empatar la final.

Festival de futbol.

El Barcelona va jugar fins al descans els seus millors minuts. L'Athletic no sortia del seu camp i la pressió dels blaugrana permetia que la pilota sempre estigués als seus peus. Lionel Messi va poder desnivellar la final en un contraatac que va finalitzar Daniel Alves amb una centrada xut que va sortir fora i el jugador brasiler també va poder marcar en un llançament de falta poc abans que Medina Cantalejo indiqués el camí dels vestidors.

Després del descans, el Barça va sortir com una piconadora decidit a posar la final al seu favor i ho va aconseguir en vint minuts espectaculars, en què el futbol de saló blaugrana es va imposar a la defensa dels bascos. Va aparèixer el Barça de tota la temporada, l'equip que ha enamorat a tot el món i que aspira a un triplet històric, per guanyar el primer dels títols. Messi va avisar en el minut cinc i en el set. I a la tercera va batre Gorka per desnivellar la final. Ni havia tingut temps per veure's per sota en el marcador l'Athletic quan va encaixar el tercer. Samuel Eto'o havia perdonat la vida als bascos, però un minut després, en l'11, Bojan va culminar una jugada per emmarcar i va deixar el rival ferit de mort. Tot va néixer d'una pilota robada en defensa. Però el Barça, quan la roba no se la treu de sobre per evitar el perill, busca que aquella pilota acabi al fons de la porteria rival. I així va ser, amb diversos jugadors tocant-la al primer toc fins que va arribar als peus de Bojan, que va definir com els millors davanters centre per reivindicar que aquesta ha estat la seva competició. El títol ja estava a tocar i encara ho va estar més en el minut 20, quan Xavi Hernàndez va fer el quart amb un magnífic llançament de falta que va entrar per l'escaire de Gorka Iraizoz. Fins al final, l'Athletic de Bilbao ho va intentar amb tot el seu cor, però sense futbol, i el Barça va jugar a pler fins que va poder cridar: «Campions.» Diuen que quan dorms, sempre somies tres vegades. Aquest Barça de Pep Guardiola té tres somnis. Un ja s'ha complert.

BARÇA-4
ATHLETIC-1
BARÇA:
Pinto, Dani Alves, Piqué, Touré Yayá (Sylvinho, m.89), Puyol, Busquets, Xavi (Pedro, m.88), Keita, Messi, Bojan (Hleb, m.84) i Eto,o
ATHLETIC:
Iraizoz, Iraola, Aitor Ocio, Amorebieta, Koikili, Yeste, Javi Martínez, Orbaiz (Etxeberría, m.61), David López (Susaeta, m.56), Toquero (Ion Vélez, m.61) i Llorente.
GOLS:
1-0 (9') Toquero, 1-1 (32') Touré Yayá, 1-2 (55') Messi, 1-3 (57') Bojan i 1-4 (64') Xavi