I un dia Motta es va centrar

Thiago Motta, un talent indisciplinat al Barça, brilla en el «calcio», en què va assolir la maduresa

«El dia que se centri, serà dels millors del món», deia sobre Thiago Motta un integrant del cos tècnic del Barça de Rijkaard. La frase resumeix la fama que tenia el brasiler a Can Barça. Se'l tenia com una mena de Guti: eterna promesa, talentós, però altament indisciplinat. «Una llàstima», es resumia des de dins del club. Què va passar entre l'estiu del 2007, quan va deixar el Barça assenyalat com un cas perdut i aquest present, que el té com a pilar de l'Inter de Mourinho, un altre cop al màxim nivell?

Motta va arribar a l'Atlético de Madrid amb 25 anys i vuit lesions, una de molt greu –trencament de lligaments laterals interns i encreuats del genoll esquerre. L'aterratge a Barajas coincideix amb la seva paternitat, un fet que els seus íntims consideren clau en la recuperació del jugador.

Els colchoneros van pagar dos milions d'euros per un any de contracte. Era una aposta arriscada. Llavors només un entrenador, Radomir Antic, valedor del brasiler des del seus temps a la banqueta del Barça, va beneir l'operació. «Per fi l'Atlético fitxa un dels que fan jugar els seus companys. Serà un èxit», va vaticinar el serbi. Es va equivocar.

Motta havia jugat sis partits quan una altra lesió de genoll el va allunyar dels camps. Després de confirmar l'absència de cartílag a la zona afectada, va tornar a viatjar a Colorado, com va fer el 2004, i es va sotmetre a una altra operació del doctor Richard Steadman. No va poder tornar a jugar aquella temporada. L'estiu següent va renunciar al seu salari a l'Atlético, ja que era conscient que tampoc no podria ajudar l'equip.

La seva relació amb el club madrileny va acabar l'estiu de 2008, finalitzat un vincle que els colchoneros no van voler renovar, atesa la falta de regularitat i la propensió del migcampista als problemes físics.

Les lesions i la fama d'indisciplinat el van deixar sense ofertes en la lliga estatal.

«És el que els passa, a molts jugadors de talent. A partir de rumors, se li crea una fama a un jugador que no té res a veure amb el seu joc», argumenta Antic. Va acceptar l'única proposta que va rebre d'Itàlia, el Genoa. En el calcio va disputar 27 partits de lliga per primera vegada en la seva carrera (el rècord anterior era el 2002/03: 21 partits, amb Antic d'entrenador blaugrana). Va formar una gran parella amb Diego Milito, el Genoa es va classificar per a la copa de la UEFA i de seguida Jose Mourinho va trucar a l'amo de l'Inter: «Els vull, a tots dos.» Massimo Moratti va tancar l'operació en 40 milions d'euros pels dos futbolistes.

«Ens donarà moltes coses», va prometre Mourinho.

L'entrenador portuguès ha donat tota la confiança a Thiago. «És bàsic per a un jugador com ell, que necessita confiança i llibertat per liderar l'equip. Si l'entrenador fa això, ell respondrà. Per això no em sorprèn el seu present a l'Inter», defensa el serbi, consultat per El 9 Esportiu.

Amb vells coneguts.

Relacionat sempre amb Ronaldinho i Deco, en un trio sovint assenyalat com la font de problemes del Barça de Rijkaard, Motta va arribar a Milà, ciutat també de Ronaldinho, davanter del Milan. «Han quedat per dinar tres o quatre cops. L'amistat no és la que era. Thiago ha canviat, està molt per la família i surt menys que abans», diu un amic de Motta. L'altre vell conegut és ara company seu: Eto'o. «Ha trobat un Samuel diferent al que coneixia. Es porten molt bé», afegeix l'íntim de Motta.

Thiago és una de les cares noves de l'Inter. Una versió professional i compromesa de qui un dia es va centrar i va fer realitat allò que prometia a Can Barça.


«Thiago necessita que l'entrenador cregui en ell. Si és així, respondrà. No em sorprèn el seu present a l'Inter», assegura Radomir Antic, el principal valedor de Motta en la seva època al Barça



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.