CICLISME / VUELTA A ESPANYA

No deixen ni les engrunes

El Columbia torna a guanyar amb André Greipel, que es queda també el mallot d'or

La xafogor va provocar que l'etapa només s'animés en els últims quilòmetres

André Greipel
COLUMBIA
«És el primer mallot que tinc en una gran volta i tindrà un lloc especial a la sala de trofeus»
«El canvi de temperatura amb Bèlgica s'ha notat i, sobretot ahir, vaig patir moltíssim»
«Un cop he agafat la roda de Boonen en la recta final tot ha sortit perfecte»
3
VICTÒRIES
ha obtingut el Columbia en la Vuelta en només 5 etapes.

L'equip Columbia s'està convertint aquest 2010 en un vertader depredador d'etapes, sobretot gràcies al fenomen de Mark Cavendish, que en el Tour va alçar els braços fins a set vegades. A la Vuelta, sense Cavendish, el relleu en els esprints l'han agafat d'una manera magistral els més veterans Greg Henderson i André Greipel. Aquest segon, sorgit de l'enorme planter de fa uns anys del T-Mobile, va repetir ahir a Vinaròs el triomf de Lieja i ho va fer com Déu mana, contra els velocistes més acreditats inscrits a la Vuelta, el campió belga Tom Boonen i l'italià Daniele Benatti. L'insaciable Columbia va tenir premi doble ja que Greipel va afegir, a la victòria d'etapa, el mallot de líder gràcies a les bonificacions. En qualsevol cas, Fabian Cancellara va resistir al capdavant de la classificació molt més enllà del que podia esperar. L'esprint, en una recta d'un quilòmetres, va ser tan ferotge que el pilot es va partir en vàries unitats i els favorits van arribar a 18 segons. Els germans Andy i Fränck Schleck van cedir 45 segons, un fet que evidencia la seva poca predisposició a lluitar per la general.

La jornada, que va transcórrer gairebé tota per la zona de Tarragona i de les Terres de l'Ebre, va obligar els ciclistes a suportar un calor i una humitat sufocants. Els dos protagonistes de la terra, Xavi Tondo i Xavi Florencio, van viure una situació antagònica. El primer va patir de valent per culpa del dolor en un genoll per la caiguda a Bèlgica i va demanar assistència mèdica més d'una vegada. No és clar que pugui rendir al màxim nivell quan arribi la muntanya. Florencio, en canvi, va ser rebut de manera triomfal al seu poble, Mont-roig, amb una gran gentada i pancartes i dibuixos de suport. Malauradament, no era un dia per brillar, ja que els equips dels velocistes van controlar amb severitat el pilot. Almenys, però, va poder saludar tots aquells que el segueixen des que era un marrec.

Quan els escapats del dia –cap amb possibilitats en la general– van ser atrapats, ho va intentar un dels millors especialistes en clàssiques del pilot, el belga Phillip Gilbert va arrencar amb força abans de l'alt de l'Ermita, però en aquell instant el pilot ja havia agafat velocitat de creuer, sobretot els membres del Columbia, el Quick Step i el Liquigas.

En la recta final, Greipel va exhibir una punta de velocitat superior a tota la competència i va sumar la seva dissetena victòria només aquest any i la temporada encara no s'ha acabat. Durant tota la seva carrera ja n'acumula gairebé una quarantena.

La Vuelta viatja avui cap a Xàtiva amb una etapa que també es propícia per als velocistes, tot i que en els últims quilòmetres hi ha petits desnivells que podrien propiciar alguns atacs d'última hora.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.