La negociació de l'ERO de Lear entre sindicats i empresa està bloquejada

La multinacional nord-americana no aporta la informació econòmica ni amplia el pla social, com li va reclamar Treball

La multinacional Lear no va aportar en la reunió d'ahir la informació que li havien reclamat els tres sindicats que participen en la negociació de l'ERO, la UGT, CCOO i la USOC. Així, mentre que els sindicats volen la informació econòmica del grup dels darrers cinc anys, i també detallada per centres, Lear es va limitar a presentar un resum del resultat econòmic dels anys 2005 i 2006 a la planta de Roquetes, en què van obtenir beneficis. «Abans de negociar el pla social hem d'estar convençuts dels motius econòmics que el justifiquen i, de moment, l'empresa no ens convenç», va explicar el secretari general de política sindical de la UGT, José Antonio Pasadas. «Insistim en què l'empresa presente un pla de viabilitat per mantenir la planta de Roquetes oberta», va afegir el secretari general d'Indústria de CCOO, José Antonio Hernández.

Tot i que ja fa tres setmanes que Lear va presentar l'ERO, i el termini de negociació és d'un mes, els sindicats sostenen que no tenen pressa. «Treball fa una setmana que va reclamar a l'empresa que ampliés el pla social i no ho ha fet», va assenyalar Pasadas, que sosté que el període de negociació es podria prorrogar. Sindicats i empresa es tornaran a reunir dijous i des d'Inspecció de Treball s'ha reclamat a l'empresa que en aquesta reunió amplie el pla social de l'ERO.

Tensió entre la plantilla

Una cinquantena de treballadors van tornar-se a concentrar davant l'edifici de l'AECE, on va tenir lloc la reunió entre sindicats i empresa, per mostrar el seu rebuig al tancament de la fàbrica. «La situació és desesperant a la planta, els treballadors estan molt nerviosos», va assenyalar Pasadas. Avui tindrà lloc un acte de protesta al col·legi Marcel·lí Domingo de Roquetes, convocat per l'associació de mares i pares del centre.

Més inversió del govern

ACN

El president de la Generalitat, José Montilla, va anunciar ahir als sindicats i els empresaris que davant la crisi industrial que viuen les Terres de l'Ebre el govern executarà el 2010 i el 2011 un conjunt d'obres públiques per valor de 100 milions. Totes aquestes obres ja estaven previstes, però el govern ha decidit «accelerar» la seva execució per fer front a la desindustrialització que suposa el tancament de Lear. A més d'aquestes inversions, el govern destinarà 8,2 milions a programes de formació i reciclatge professional i garanteix en els pressupostos del 2010 una inversió de 629,5 euros per cada habitant de l'Ebre, un 30% més que el 2009. Montilla es va comprometre a crear una comissió de seguiment formada per sindicats i empresaris per garantir el compliment del pla d'inversions. Aquesta comissió de seguiment del «compromís amb l'Ebre» serà presidida pel conseller d'Innovació, Josep Huguet, i es podria reunir per primera vegada la setmana que ve. L'objectiu del govern és dotar les Terres de l'Ebre d'una xarxa d'infraestructures competitiva.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.