La plaça d'Europa de l'Hospitalet generarà una riquesa anual de 1.200 milions d'euros

Segons un estudi sobre els efectes econòmics de la reforma de la Granvia, l'impacte de les obres ha estat de 1.800 milions

Actualment, només hi ha un edifici aturat després que els promotors fessin suspensió de pagaments, i segons els responsables municipals, el 68% de tots els edificis de la zona estan en obres i el 32%, en espera de començar un procés que s'ha vist alterat per la crisi econòmica. Quan el nou eix econòmic de l'Hospitalet de Llobregat estigui acabat en la seva totalitat –la zona compresa per la plaça d'Europa i la reforma de la Granvia– s'estima que la contribució total anual en la producció de Catalunya serà de 2.294 milions d'euros; que el valor afegit brut (és a dir, la riquesa generada, allò que queda després de descomptar-ne les despeses) serà d'uns 1.196 milions d'euros, i que les rendes de treball seran de 432 milions d'euros, ja que l'impacte en l'ocupació anual serà de 18.717 persones. Això passarà en un escenari ideal en què la nova activitat estigui completament en marxa i en ple rendiment, previsiblement més enllà del 2012.

El que sí que ha estudiat l'informe econòmic elaborat per un equip d'experts del grup de recerca AQR de la Universitat de Barcelona i l'Institut de Recerca en Economia Aplicada –i coordinat per Manuel Artís i Jordi Suriñach– és que les obres d'urbanització i edificació de la zona, que van suposar una inversió inicial de 283 milions d'euros (en el cas de la urbanització, ja finalitzada i feta entre els anys 2002 i 2008) i 607 milions (s'estima que l'edificació, que no acabarà fins el 2012), hauran comportat un impacte econòmic total de 1.800 milions d'euros sobre la producció i generaran 22.333 llocs de treball. Així, entre els anys 2002 i 2008, que és quan s'han dut a terme les obres d'urbanització de la Granvia i la plaça Europa, l'impacte econòmic ha estat de 533 milions d'euros sobre la producció (gairebé 266 milions sobre el valor afegit brut, més de 115 milions sobre les rendes del treball) i la creació de 5.950 llocs de treball. Quant a la construcció d'edificis a la plaça d'Europa –oficines, hotels, habitatges, comerç i restauració– entre els anys 2006 i 2012 (data en què s'ha estimat que finalitzaran les obres) ha d'acabar generant un impacte total de més d'1.267 milions d'euros sobre la producció, més de 567 milions sobre el valor afegit brut (gairebé 306 milions sobre les rendes del treball) i cobrir16.383 llocs de treball de manera directa, indirecta i induïda.

També s'estima que el nombre de nous residents als habitatges de la zona serà de 4.651 persones, que faran una despesa de 34 milions anuals, 25 dels quals dins el terme de l'Hospitalet. Quant a la recaptació impositiva, els autors xifren en 1,5 milions la recaptació anual de l'Ajuntament de l'Hospitalet i en 4 milions els que recaptarà el govern espanyol, també cada any.

Petits passos per a la segona fase de la reforma

Les obres de reforma de la Granvia han consistit, entre els anys 2002 i 2008, en la restauració de la continuïtat urbana, amb la transformació de l'autopista en una avinguda de 96 metres d'amplada i la depressió del tronc central de la C-31, la creació d'un intercanviador de transport públic entre els Ferrocarrils de la Generalitat i línia 9 del metro, la millora dels col·lectors i la creació d'un centre direccional i l'edificació de la plaça Europa, on ara s'ubiquen nous equipaments comercials, hotels i edificis d'oficines i habitatges.

Després d'aquesta primera reforma hi haurà una segona fase i l'ampliació, i ahir els membres del consorci per a la reforma de la Granvia, l'Ajuntament i la Generalitat van signar l'aprovació de la modificació de la urbanització que la farà possible. «Sabem que fins que no es comenci a treballar en les vies subterrànies del tren no iniciarem la segona fase. Ara de moment estem treballant amb el planejament i amb els tràmits previs», va explicar l'alcaldessa, Núria Marín.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.