La Generalitat pacta amb grups jueus un protocol d'intervenció arqueològica

La Generalitat, la Comunitat Israelita de Barcelona i la Federació de Comunitats Jueves d'Espanya han signat un protocol d'actuació que condicionarà les intervencions arqueològiques que es facin en jaciments relacionats amb la religió jueva. L'objectiu d'aquest conveni és intentar llimar les diferències sorgides en casos com per exemple el del cementiri medieval de la muntanya de Montjuïc, que ha enfrontat durant anys el Museu d'Història de Barcelona amb grups jueus que defensen que les restes humanes no es poden manipular. El protocol assenyala que les actuacions en les necròpolis s'han de fer amb la metodologia tècnica necessària, però sempre respectant les particularitats de les diferents tradicions, «per tal que no es donin tot un seguit de problemàtiques ni en les excavacions, ni en les reinhumacions ni en el tractament d'aquest patrimoni». Així, cada vegada que es localitzi una necròpolis històrica relacionada amb la comunitat jueva, s'hauran de reunir representants de les entitats signatàries per establir, encara que sota l'empara de la llei del patrimoni cultural català, les mesures oportunes «per respectar els preceptes religiosos del judaisme», segons aquest acord.

La signatura del protocol s'emmarca en el pla integral d'arqueologia de Catalunya. És la primera vegada que la Generalitat i una comunitat religiosa signen un acord en aquest àmbit.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.