El govern no reduirà la cooperació

El tripartit pacta una esmena al pressupost per mantenir la partida de l'any passat

L'esmena al pressupost, que introduiran els mateixos socis de govern després de la insistència dels ecosocialistes, exhorta l'executiu a «efectuar les modificacions pressupostàries perquè el pressupost destinat a cooperació i desenvolupament arribi als 49 milions d'euros augmentant les partides de transferències corrents». Segons ha pogut saber aquest diari, el govern s'ha compromès a destinar l'augment de 10 milions d'euros «íntegrament al capítol de subvencions a projectes» i no a personal ni a despeses corrents de l'ACCD.

El president de la Fcongd, Eduard Ibàñez, va mostrar-se ahir «moderadament satisfet» perquè tenien por d'una retallada i, tot i que en principi Vicepresidència els deia que no hi havia diners, «s'ha reconduït la situació». Tot i això, tal com admeten Ibàñez o ICV, la partida de cooperació quedarà en un 0,47% del pressupost, un percentatge allunyat del 0,66% que preveia pel final de la legislatura el pla director aprovat pel govern al Parlament.

CiU, que també va criticar la retallada, vol que el tripartit pacti amb ells l'esmena, ja que, segons la diputada Anna Figueras, tenen el mateix objectiu de mantenir la partida pressupostària en 49 milions. En cas negatiu, CiU es planteja una esmena pròpia.

La pel·lícula del conflicte s'inicia el mateix dia que se sap que el Departament de Vicepresidència proposa una retallada d'un 20% en cooperació i, pel contrari, pujades d'un 7% per a esports i d'un 107% per a equipaments culturals. Aquell 10 de novembre, les ONG posen el crit al cel i ICV amenaça de presentar una esmena. El vicepresident, Josep-Lluís Carod-Rovira, reacciona, corregeix la retallada i es reuneix d'urgència amb les ONG dimarts al vespre al Palau de la Generalitat. Després d'una discussió inicial, Carod va mostrar-los l'esmena ja pactada. Les ONG van cancel·lar una acció de protesta al carrer que tenien previst fer ahir, però, en paraules d'Ibàñez, «ara farem un control molt exigent perquè s'executin realment els 49 milions».

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.