La temporada de vaixells de creuer a Palamós ha tingut un impacte econòmic d'1,9 milions d'euros

S'ha tancat amb 32 escales i 33.554 passatgers, xifres que se superaran el 2010

Quasi un terç de l'impacte econòmic va relacionat amb les excursions i les entrades als museus, amb prop de 600.000 euros. A continuació hi ha unes despeses importants en el consum i l'adquisició de regals, amb prop de 400.000 euros cadascuna.

Uns ingressos econòmics que beneficien Palamós, però també els municipis on van els passatgers, especialment Girona –nucli antic– i Figueres –Museu Dalí–. L'impacte a Palamós s'acosta als 800.000 euros, ja que és on es queden la major part dels passatgers que surten del vaixell. Els passatgers han gastat aquest any a Palamós uns 246.998 en compres i 164.665 euros en menjar i begudes. I, a més, cal tenir en compte la despesa feta per la tripulació, que es queda tota a Palamós, amb uns 171.898 euros. Com també els diners per a la Comunitat portuària, amb 187.231 euros.

«Es confirma la consolidació de Palamós com a destí turístic de vaixells de creuer», va afirmar Nadal, que va recordar que aquest any, a part dels rècords de vaixells i passatgers, s'ha obert el mercat alemany, ja que ha vingut el vaixell Mein Schiff, el més gran –tant d'eslora, com de pes i nombre de passatgers– que ha atracat mai al port de Palamós. A més, Nadal va recordar que el creixement de Palamós contrasta amb el context de creuers a la resta del Mediterrani, on es detecta una baixa. Però, a més, el president de Ports ja va anunciar que l'any vinent es pensen superar els rècords d'aquest, ja que actualment ja tenen reserves per a 40 vaixells, amb uns 38.000 passatgers. I, a més, s'amplia la temporada, agafant ja el mes de novembre, amb dos vaixells.

«Hi ha una consolidació del port com a referent de vaixells de creuer, una desestacionalització i una satisfacció per les dades del 2010, amb noves companyies», va afirmar l'alcaldessa de Palamós, Maria Teresa Ferrés, que va voler remarcar que és un benefici per a Palamós, però també per a les comarques gironines.

Ferrés també va ressaltar les novetats i els atractius que han incorporat, si bé «amb molta feina al davant». I en aquesta línia també es va definir el president de la Cambra de Comerç de Palamós, Xavier Ribera, que va defensar oferir més destins i alternatives. «Cal ser conscient que el port de Palamós és un dinamitzador de la demarcació», va concloure Ferrés.

LES XIFRES 2009

Escales de vaixells
32
Nombre de passatgers
33.554
Origen
Britànics (74%), alemanys (15%), nord-americans (2%) i irlandesos (2%)
Nombre de tripulants
13.566
Principals dies d'estada
Dimecres i dilluns
Temporada
Abril-octubre
Desembarcament
25.166 passatgers i 6.783 tripulants
Principal sortida
Palamós, amb 16.244 passatgers
Excursions
Barcelona (67%), Figueres (9,15%), Girona (8,8%), Lloret de Mar i Tossa (8%), Tossa de Mar (3,6%), Pals i Peratallada (1,48%) i Cadaqués (0,23%)
Despesa diària turista
60 euros
Despesa diària tripulant
25 euros
Impacte econòmic directe
1,9 milions d'euros
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.