els miralls de la ficció

Mentides piadoses i mentides salvadores

Enric Marco i Joan Pujol van fer servir la mentida per salvar el món
a la seva manera

La figura del mentider amb gran capacitat per crear formes de representació i fer creure una veritat incerta cada cop interessa més a un gènere com és el documental, que va néixer per explicar la veritat i que en els darrers anys no para d'acostar-se al territori de la ficció. Ich Bin Enric Marco, de Santiago Fillol i Lucas Bermal, té com a protagonista l'antic president d'Amical Mauthausen, que va passar-se tota la seva vida imaginant i relatant una falsa estada al camp de Flossenbürg. Al començament del documental, veiem Enric Marco a la cambra dels Diputats de les Corts espanyoles. A la primera fila de l'hemicicle, Carme Chacón plora. Poc temps després escoltem com Marco és defenestrat i el seu nom comença a ser víctima d'una cacera de bruixes mediàtica. Santiago Fillol i Lucas Bermal decideixen descobrir la veritat d'allò que va passar a Marco i d'allò que va imaginar. El viatge els porta fins a la ciutat alemanya de Kiel, on Marco afirma que va estar a la presó. La intenció és buscar la veritat d'un falsari, descobrir quin va ser el patiment d'un home que ha acabat essent proscrit però que no havia estat més que un heroi.

El cas d'Enric Marco contrasta amb el de Joan Pujol Garcia, un doble espia català que va convertir-se en l'espia de referència dels nazis a Anglaterra, els quals creien que tenia fins i tot 24 persones treballant a les seves ordres. Joan Pujol no feia dir més que mitges veritats, ja que també era espia del servei d'intel·ligència britànic. Pujol va aconseguir enredar els nazis i dir-los que el 6 de juny de 1944, les tropes aliades desembarcarien al pas de Calais en lloc de Normandia. Mentre els alemanys esperaven a Calais, els americans van portar la llibertat a França i van anunciar la fi del nazisme. Com s'ho va fer Joan Pujol Garcia, conegut amb el nom de guerra de Garbo, per salvar el món? Aquesta és la veritat que ens explica el documental d'Edmon Roch Garbo, l'home que va salvar el món. La trajectòria de Garbo va ser la inversa de la d'Enric Marco. Com ell va viure de la mentida, però la seva mentida no va ser una mentida piadosa com la de Marco, sinó la d'un professional de l'engany que amb valentia va ser capaç d'enredar ell sol l'exèrcit alemany i deixar que canviés el destí de la història. Mentre Enric Marco explicava les seves aventures a tot arreu, Joan Pujol es feia passar per mort i emprenia una nova vida a Veneçuela. Fa vint-i-quatre anys, Joan Pujol va ser descobert i convertit en heroi. Fa quatre anys, Enric Marco va ser descobert i convertit en impostor. Tots dos havien utilitzat tècniques semblants.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.