L'eix ferroviari del Mediterrani requereix una inversió de 12.000 milions a Catalunya

Ferrmed proposa iniciar-lo amb la instal·lació de l'ample internacional de Portbou a Girona i enllestir les reformes el 2020

L'associació que integra 150 organismes europeus entre ports, cambres de comerç, col·legis professionals, empreses i altres entitats públiques i privades presentava aquesta setmana a Barcelona l'estudi Xarxa del gran eix ferroviari de mercaderies i la seva àrea d'influència. Escandinàvia-Rin-Roine-Mediterrani Occidental. Amb una anàlisi de demanda, requeriments tècnics, impactes socioeconòmic i mediambiental, costos i condicionaments administratius i legals, es pretén que el treball sigui la base argumental perquè la Unió Europea assumeixi oficialment el projecte per comunicar el Mediterrani ibèric amb la península escandinava a través de l'Europa central. Un ambiciós projecte que suposaria una doble línia ferroviària per a passatgers i mercaderies que uniria Algesires, Màlaga, Almeria, Cartagena, Alacant, València, Castelló, Tarragona, Barcelona, Girona, Figueres, Perpinyà, Montpeller, Valença, Lió, Dijon, Metz, Luxemburg, Colònia, Düsseldorf, Bremen, Hamburg, Lübeck, Copenhaguen, Malmö, Hällsberg i Estocolm. Més de 3.500 quilòmetres de traçat, incloent una ramificació cap a Gènova, per descongestionar les autopistes, reduir les emissions de diòxid de carboni i permetre que la quota del transport de mercaderies en tren arribi fins al 17% de mitjana, fins al 24% per a distàncies superiors als 500 km i fins al 28% en distàncies superiors als 1.000 km.

Aquest immens projecte requerirà una inversió de més de 177.000 milions d'euros, dels quals els projectes de noves línies i remodelacions de les actuals a Catalunya se n'emportarien aproximadament 12.000 milions. Una part dels projectes són nous, però altres aprofiten xarxes existents i projectes en construcció. De fet, a Catalunya no es tractaria de construir nous corredors de pas sinó aprofitar els ja existents del tren d'alta velocitat (TAV) i les línies convencionals. Així, Ferrmed ja preveu com a part del projecte les obres en construcció de la línia del TAV entre Barcelona i Figueres, així com la instal·lació de l'ample internacional a les línies actuals entre Figueres i Girona i entre Mollet, el Papiol i el port de Barcelona, també en tràmit o execució. Aquestes obres s'han d'acabar el 2012, el termini de la primera fase programada per l'associació europea. La segona fase, fins al 2015, suposaria el gros de la inversió i l'execució d'obres al nostre país. Es tractaria d'instal·lar l'ample de via internacional al costat de l'ample ibèric actual en la línia entre Portbou i Girona, amb circumval·lacions a Figueres i Girona. L'obra principal seria la nova línia, prioritària per a mercaderies, que uniria Sant Celoni, el Papiol, Vilafranca del Penedès, Reus i Tarragona pel sud, amb ramals als ports de Barcelona i Tarragona i connexions amb les principals terminals de mercaderies i zones industrials. Aquest tram de l'eix funcionaria com una gran circumval·lació de Barcelona, i Ferrmed proposa abordar en primer lloc el tram entre Sant Celoni i Mollet tenint en compte que el Ministeri de Foment ja executa el tram entre Mollet i el port de Barcelona. De manera provisional i fins a abordar el TAV entre Castelló i Tarragona, el grup europeu planteja habilitar l'ample viari internacional entre les dues ciutats. L'ample europeu de vies també s'hauria d'instal·lar en aquesta fase al tram entre Girona i Sant Celoni per finalment construir la línia del TAV de Castelló fins a Tarragona. En el cas de Catalunya, per a la darrera fase entre 2016 i 2020, només quedaria construir una nova línia d'ample europeu amb prioritat de les mercaderies entre el nord de Girona i Sant Celoni, de manera que es completaria la gran circumval·lació de l'àrea metropolitana de Barcelona per salvar l'obstacle que suposa el dens trànsit de rodalies i regionals. Els principals desafiaments tècnics del projecte no són a Catalunya sinó en la construcció del pont que hauria d'unir Dinamarca amb Noruega, així com salvar els actuals colls d'ampolla que hi ha en ciutats com ara Lió i Montpeller. Els estats n'haurien de pagar el 50%; la UE, el 30%, i projectes públics o privats, el 20% restant.

La UE i Espanya, la clau

Aquest repte no serà possible si la Unió Europea no classifica el corredor del Mediterrani entre les prioritats de la política d'infraestructures continental. Fonts del Ministeri de Foment han anunciat que aquest serà un dels objectius de la presidència espanyola de la UE, que començarà el seu mandat al gener, però avui encara no hi ha un compromís oficial del ministre Blanco ni del president Zapatero. El perquè és senzill. Madrid es quedaria fora de l'eix mediterrani i a Espanya es pressiona perquè les mercaderies surtin des d'Andalusia i Portugal per Madrid, Irun i cap a Bordeus en el que es coneix com a eix atlàntic. El govern de la Generalitat participava aquesta setmana en la sessió de Barcelona i el vicepresident lamentava «l'ambigüitat» del govern espanyol, que «encara ara» dubta entre tres eixos de connexió possibles amb Europa pel Pirineu.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.