Xcèntric projectarà «Empire», el mític film d'Andy Warhol, al vestíbul del CCCB

Ahir es va presentar la temporada 2009-2010

La presentació de la novena temporada de Xcèntric, proposta cinematogràfica alternativa que acull el CCCB, va tenir com a protagonista el pintor basc José Antonio Sistiaga, que ha elaborat la seva obra fílmica pintant a mà les seves pel·lícules fotograma per fotograma. D'aquí, com a sessió inaugural, van projectar-se Impresiones en la alta atmósfera, film de set minuts de durada dedicat a Van Gogh i que fascina per la força dels seus colors, i un documental de Josu Venero (Tener el corazón en el lugar equivocado), que mostra el procés de creació de Sistiaga. El pintor també va participar en un col·loqui junt amb els crítics de cinema Jordi Costa i Gonzalo de Pedro. A partir de l'enunciat El cine contra el cine, es va posar en qüestió la durada, els formats, les tècniques i els arguments imposats per les convencions de la indústria cinematogràfica. Un qüestionament que, de fet, fa la programació de Xcèntric, que dedica una atenció preferent al cine experimental, d'assaig, i al documental creatiu.

José Antonio Sistiega és un dels més de vint cineastes «artistes i visionaris» inclosos dins del cicle Del Éxtasis al Arrebato. 50 Años del Otro Cine Español, una revisió del cinema experimental a l'Estat que, propulsada per Xcèntric, s'ha editat en DVD (Cameo), ha iniciat una gira internacional per diverses ciutats i que formarà part de la 9a temporada. Així ho va explicar la directora de Xcèntric, Carolina López, que va referir-se als films programats pel pròxim desembre. A més d'Empire, es projectarà un altre film mític de Warhol: Outer and Inner Space (1975), protagonitzat per una de les seves muses, la model Edie Sedgwick; s'estrenarà a Barcelona, després que s'hagi fet al cinema Truffaut de Girona; Aullido, el film de Frederic Amat basat en un guió original de Guillermo Cabrera Infante; es podrà veure una antologia dels films realitzats per diversos artistes vinculats al moviment Fluxus; i, el 16 de desembre, hi haurà la preestrena d'Ich Bin Enric Marco, documental de Santiago Fillol i Lucas Vermal que gira al voltant de la controvertida figura de l'expresident de l'Amical Mauthausen.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.