Polop: el Fago valencià

L'urbanisme i la lluita pel poder se situen com a mòbil de la mort de l'alcalde de Polop, el 2007. Ara, han empresonat el seu successor

El dia que Alejandro Ponsoda, el popular alcalde Polop (Marina Baixa) mort a trets l'octubre de 2007, haguera complit 57 anys, el seu presumpte assassí va ser enviat a presó sense fiança per la jutgessa de la Vila Joiosa que instrueix el cas. Juan Cano, que va substituir Ponsoda a l'alcaldia de la localitat alacantina de la Marina, va ser detingut justament la setmana que s'ha jutjat Santiago Mainar com a autor de l'assassinat d'un altre alcalde, el de Fago, Miguel Grima. En ambdós casos, la identitat dels detinguts va sorprendre els veïns de les poblacions afectades, ja que, tot i els possibles rumors, resulta difícil encaixar una realitat tan sinistra. Mainar es declara innocent. Cano s'ha negat a prestar declaració.

Les semblances d'ambdós casos, però, es limiten al càrrec públic dels assassinats, ja que en el crim de Fago, la Guàrdia Civil prompte va trobar el presumpte culpable, mentre que han passat dos anys fins que s'han produït les primeres detencions relacionades amb la mort de Ponsoda. I no se'n descarten més, ja que la jutgessa no ha alçat el secret del sumari.

Fins al moment, ja són set les persones que són a la presó per un crim que, segons les investigacions, està relacionat amb la política urbanística del municipi. Cano, donat de baixa del PP des de la seua detenció, es va enfrontar a Ponsoda pel control del partit a Polop, però va incloure la seua gent i ell mateix en la llista de les eleccions municipals de 2007, després d'un mandat en què el detingut va quedar desvinculat de l'Ajuntament, presumptament per unes gravacions comprometedores per un suposat intent de cobrament de comissions a promotors. En aquestes també hi apareix un altre regidor, Ximo Montiel, que algunes fonts apunten com el pròxim detingut.

Cano ocupava la regidoria d'Urbanisme i Hisenda quan va substituir en el càrrec Ponsoda, després del seu assassinat. L'anterior alcalde i l'actual discrepaven sobre el desenvolupament urbanístic del municipi. Ponsoda es va oposar a un pla de 5.000 cases que impulsava Cano en la primeria d'aquest mandat. Després de la detenció de Cano, la família de Ponsoda va explicar que la víctima havia manifestat el seu temor que «li passara alguna cosa, però mai no va témer per la seua vida». Malgrat això, Ponsoda es va negar a deixar el càrrec.

50.000 euros acordats en un club

L'assassinat de Ponsoda té tots els ingredients per a convertir-se en una minisèrie com la que va originar el crim de Fago. Segons les investigacions, el crim es va planificar al club de carretera Mesalina, als afores de Benidorm. Un tipus de local que, segons els seus coneguts, és prou freqüentat per l'alcalde. I va ser allí on va contactar amb la resta dels membres de la trama, també empresonats. Entre altres, un narcotraficant, un empresari del calcer i els dos sicaris que suposadament van tirotejar Alejandro Ponsoda a la porta del seu domicili, encàrrec pel qual els haurien pagat 50.000 euros. Un d'ells treballava en el citat bordell i el segon, en un altre local de la comarca. Per aquests fets, també han estat arrestats el gerent i el propietari del club.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.