«Tres dies amb la família» de Marc Coll, guanya l'edició de l'Inquiet 2009

El Festival de cinema en valencià Inquiet 2009 ha arribat a la seua fi. I ho ha fet amb l'entrega dels premis als millors films que han participat en esta cinquena edició de l'esdeveniment cinematogràfic en valencià. La gran guanyadora en l'apartat de llargmetratge ha estat Tres dies amb la família de la directora Mar Coll. Altres guanyadors de la nit han estat Sergi Tarín amb el seu documental Moriscos, els valencians oblidats, i Eva Norberto en l'apartat de curtmetratges amb Fragments (d'un dia).

La Casa de Cultura de Picassent ha acollit una gala de cloenda, en la cinquena edició del festival, que ha estat dirigida i escrita pel dramaturg valencià Roberto Garcia de L'Horta Teatre i presentada per l'actriu Verònica Andrés. Un text que ha girat entorn a la figura de Ferran Torrent que ha rebut el premi honorífic per la seua trajectòria professional en la història del cinema en valencià.

Guanyadors de la nit

La guanyadora del premi de llargmetratge ha estat el film Tres dies amb la família de la directora Mar Coll.

Per altra banda dins de la secció oficial els premis documentals i de curtmetratge ha recaigut en Moriscos, els valencians oblidats i Fragments (d'un dia) de Sergi Tarín i Eva Norverto, respectivament.

Els guanyadors de la secció inquieta dividits en les seues 3 seccions (Primària, Secundaria i Batxillerat) han demostrat un any més el seu agosarament per presentar obres des de l'etapa de l'educació. Uns premis, que al cap i a la fi volen premiar la tasca realitzada pels alumnes i els professors. A la secció Batxillerat s'ha premiat l'IES Doctor Faustí Barberà d'Alaquàs amb 'obra A Fosques. El premi secundària ha estat per Sunion Escola d'ESO i Batxillerat de Barcelona amb la pel·lícula Una cadira buida. I finalment, el premi Primària ha recaigut en el CEIP d'Alfés de Lleida i la seua obra L'Escola de fantasmes.

En la secció A Corre-cuita, els grans guanyadors han estat Carles Valls, Pedro Luna i César Garcia amb la seua producció Pau. La corre-cuita ha apostat per la creativitat dels joves a través de la realització d'un curt durant els dies previs al festival. Del 15 al 30 d'octubre els carrers de Picassent es van convertir en el Hollywood de L'Horta. El festival de cine en valencià Inquiet va presentar un concurs destinat als futurs directors de cine valencians que compta amb el patrocini de la Fundació Autor del grup SGAE i la Fundació Sambori, a més de la col·laboració de totes les universitats valencianes.

Dins de la secció Clip les guanyadors van ser Paula Pérez i Teresa Pérez amb Personatges de Clara Andrés. La música també ha tingut una participació, per quart any consecutiu, en el festival de cinema Inquiet. Una vegada més s'ha pot gaudir dels millors videoclips realitzats en la nostra llengua.

Ferran Torrent

Un dels moments punters de la nit va estar en l'entrega del premi mostra que enguany l'organització de l'Inquiet ha volgut dedicar a Ferran Torrent i la seua tasca de desenvolupament del cinema en valencià. L'objectiu ha estat reconèixer un del novel·listes de les nostres comarques més adaptats al món del cinema. Títols tan importants com L'illa de l'holandès o Gràcies per la propina s'han convertit en obres claus del cinema en valencià dels darrers 15 anys.

Les novel·les de Torrent han construït un món paral·lel molt singular i propi, amb un segell personal i inconfusible que ha esdevingut ideal per a l'adaptació de les seues obres a un món tan particular com el del cinema.

Un escriptor singular amb una atmosfera particular. València i la seua Horta. Un escenari fictici que descobreix, de manera sublim, la realitat d'esta ciutat que tradicionalment ha estat negada per la literatura i pel cinema.

Inquiet 2009 mira cap als llibres, cap a la novel·la i l'escriptura i reconeix, d'esta manera, el treball de guió i dels guionistes. El premi, entregat pel regidor de Cultura de Picassent, Artur Hernández, va ser recollit pel propi Ferran Torrent que es va mostrar molt emocionat per l'homenatge.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.