Sant Jeroni, Baetulo i el patí de vela, el patrimoni més valorat de Badalona

El procés d'elecció dels set tresors de la ciutat tanca amb una participació d'unes 5.500 persones

Un total de 5.481 persones han participat en el procés de votacions per escollir els set tresors del patrimoni cultural material de Badalona. S'han emès 16.446 vots dels quals un 66% han anat a parar a les candidatures que s'han convertit en els set tresors. Pel que fa a la procedència dels vots, han estat emesos de manera majoritària per persones que viuen a Badalona, un 68,8%. L'origen de la resta de vots és ben divers ja que han participat en l'elecció persones de 137 municipis, a part de Badalona, i de 48 països d'arreu del món.

La candidatura més votada, Sant Jeroni de la Murtra, amb 2.723 vots, ha marcat distàncies respecte a la resta de tresors. En segon lloc, ha quedat la ciutat romana de Baetulo, amb 1.921 vots, seguida del patí de vela (1.754), la destil·leria d'Anís del Mono (1.285), la Rambla (1.159), el conjunt històric de Dalt la Vila (1.071) i els gegants Anastasi i Maria (928). Un cop coneguts els resultats de la votació, l'alcalde de Badalona, Jordi Serra, va anunciar que el 2010 es treballarà per donar a conèixer els set tresors dintre i fora de la ciutat en el context de la Capital de la Cultura Catalana. El regidor de Cultura i Patrimoni, Mateu Chalmeta, va admetre que en el cas del monestir de Sant Jeroni cal fer una intervenció i va anunciar que durant l'any que ve s'endegarà un pla director «per definir què cal fer i quins recursos es necessiten», tot i que va recordar que es tracta d'un monument de titularitat privada i va assegurar que cal buscar recursos perquè «no ho podem fer sols». L'alcalde hi va afegir que està previst també condicionar el camí d'accés al monestir des de Badalona per dignificar-lo, i que aquesta inversió anirà a càrrec de la Diputació de Barcelona a través del Consorci del Parc de la Serralada de Marina.

Participació al final

El president de l'organització Capital de la Cultura Catalana, Xavier Tudela, va lloar la participació en el procés de selecció dels set tresors. «És evident que els badalonins s'estimen la seva ciutat perquè ha estat un dels processos que hem engegat amb una participació més elevada si tenim en compte el nombre d'habitants». Tudela va explicar que l'organització s'encarregarà de difondre els set tresors badalonins arreu del món a través dels casals catalans i de les universitats que ofereixen cursos de català.

Pel que fa al ritme de les votacions, Tudela va assegurar que han seguit una pauta similar a la d'altres processos engegats per la Capital de la Cultura Catalana. Quan faltaven quatre dies per tancar el termini s'havien emès uns cinc mil vots i al final se n'han comptabilitzat més de setze mil. En aquest sentit, va destacar el procés de mobilització de candidatures com ara la del patí de vela, que va recollir vots de molts municipis del litoral, i la dels gegants, que va aconseguir el suport de colles geganteres d'arreu.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.