La rebel·lió dels internautes fa que el govern estatal hagi de canviar el projecte de llei de mesures contra la pirateria

La possibilitat que una nova llei espanyola permetés tancar webs d'intercanvi sense intervenció judicial va provocar ahir una gran rebel·lió a internet, materialitzada en un manifest que van subscriure desenes de milers de persones i que va tenir com a punt àlgid una reunió al migdia amb la ministra de Cultura, Ángeles González-Sinde, de la qual els blocaires van sortir decebuts, «més preocupats que abans» i afirmant que no hi havia voluntat de diàleg. Al final, però, la marea creada a internet va aconseguir guanyar i a última hora de la tarda el govern espanyol, amb Zapatero al capdavant, va fer marxa enrere.

González-Sinde va prometre que en l'avantprojecte de llei d'economia sostenible no es proposaria tallar la connexió als internautes sense ordre judicial, però que sí que no caldria cap intervenció d'un jutge per tancar webs que vulneressin els drets d'autor; n'hi hauria prou amb l'opinió d'una nova comissió de propietat intel·lectual, dependent del Ministeri de Cultura. La primera a contradir-la, a mitja tarda –gairebé a la mateixa hora que ella es reiterava en les seves posicions al Senat– va ser el ministre de Justícia, Francisco Caamaño, que va afirmar que el tancament de web s'haurà de fer sempre amb «control i autorització judicial». Una hora després el mateix president Zapatero confirmava que es canviaria la llei perquè quedés clar que caldrà autorització judicial: «No es tancarà cap web.»

Manifest i protestes

El manifest En defensa dels drets fonamentals a internet tenia ahir a les 8 del vespre més de 56.000 adherits només al Facebook. A més, els internautes van convocar per avui a les vuit protestes a diverses ciutats.

Reaccions polítiques

Els grups parlamentaris d'ERC i CiU van criticar durament ahir el govern estatal perquè pretén protegir la propietat intel·lectual a internet «per la porta de darrere», a través d'una esmena d'un avantprojecte de llei d'economia sostenible, i van recordar que existeix una subcomissió al Congrés creada ad hoc per tractar d'aquest tema. Des del PP es va coincidir amb alguns blocaires que la mesura de tancar webs sense ordre judicial era pròpia del règim comunista xinès perquè suposa el «segrest governatiu» de mitjans de comunicació.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.