Nadal anuncia que les obres de l'eix diagonal començaran a principi d'any

El desdoblament de la C-15 entre Vilanova i Canyelles podria estar fet «d'aquí a dos o tres anys»

La paperassa (exposicions públiques, al·legacions i revisions posteriors) ha provocat un altre retard en el començament de les obres de l'eix diagonal, que, segons ha avançat el conseller Nadal, s'iniciaran en les setmanes vinents i començaran pel tram de Vilanova i la Geltrú a Canyelles. Dilluns es publicaven al Diari oficial de la Generalitat (DOGC) els estudis d'impacte de la nova carretera entre Vilafranca del Penedès i la Granada, i entre Vilanova i la Geltrú i Canyelles. I un cop tancats els períodes d'exposició pública, començaran les obres del que Nadal ha considerat que és «la segona obra en importància del govern català per respondre a part de les necessitats del territori». Joaquim Nadal va dinar ahir amb polítics i empresaris del Garraf en la cloenda de l'any temàtic de l'Adeg dedicat a les infraestructures. Així, ho va aprofitar per repassar totes les inversions del seu departament a les comarques del Penedès i el Garraf, i va destacar especialment el desdoblament de la C-15 i l'aposta pel tren orbital. En aquest sentit, Nadal va apuntar que la nova línia ferroviària es començarà a construir pels extrems, amb referència al tram entre Vilanova i la Geltrú i Vilafranca del Penedès, perquè són els territoris amb més mancances en aquest àmbit, i que progressivament s'anirà tancant l'òrbita.

A més, el conseller Nadal va recordar que la dessalinitzadora que es farà a Cunit permetrà evitar que es torni a repetir la situació d'excepció que es va viure a partir de l'episodi de sequera de l'estiu passat, i va vaticinar que les inversions al port de Vilanova i la Geltrú suposaran un canvi molt positiu per a l'economia local. Nadal va explicar als empresaris les línies estratègiques del pla d'infraestructures, que preveu inversions de 100.000 milions d'euros fins al 2020.

L'àmbit funcional no és la vegueria

El conseller de Política Territorial i Obres Públiques va defensar davant dels empresaris i alguns càrrecs electes del territori que «el govern de la Generalitat ha pres el compromís de fer que l'àmbit del Penedès sigui un àmbit de planejament específic». En aquest sentit, Joaquim Nadal va explicar que s'estava articulant la llei perquè hi hagués l'àmbit que reconeix les comarques de l'Alt Penedès, el Baix Penedès i el Garraf. A les preguntes més concretes dels empresaris sobre la possibilitat que es creés la vegueria del Penedès, Nadal va puntualitzar que «associar la creació de l'àmbit funcional a la vegueria és un error; la llei de vegueries serà oberta i no es vincula a la planificació territorial sinó a la planificació administrativa». Nadal hi va afegir que si no s'entén aquesta diferència de terminologia «es produeix una assimilació que l'àmbit funcional és una via exprés cap a la vegueria» i que considera errada.

La setmana passada, la plataforma provegueria va reclamar la urgència de l'àmbit ja que ara es preveu la llei electoral. Consideren que la concreció de la llei sense que abans es defineixi i estructuri l'àmbit del territori deixarà sense poder de representació el territori. Segons han avançat, CiU i el PP presentaran al ple de desembre la proposició de llei al Parlament reclamant la urgència de l'àmbit que el govern català té previst fer.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.