Quinze associacions s'uneixen en contra dels espais protegits de l'Empordà

La plataforma rebutja els projectes del parc natural del Montgrí, la reserva de les illes Formigues i l'ampliació dels Aiguamolls

Una cinquantena de persones van assistir ahir a l'assemblea de constitució de la plataforma Defensem Catalunya, que agrupa quinze entitats que es mostren contràries als projectes que té actualment la Generalitat per protegir el medi natural a l'Empordà. El portaveu de la nova plataforma, Joan Ball-llosera, va explicar que el motiu que les quinze entitats s'hagin unit és la «falta de consens» amb què asseguren que el govern català està tirant endavant l'avantprojecte del parc del Montgrí, les illes Medes i el baix Ter, la futura reserva marina de les illes Formigues i l'avantprojecte d'ampliació del Parc Natural dels Aiguamolls de l'Empordà.

Nou objectius

De fet, els integrants de la plataforma qualifiquen aquestes mesures de protecció d'«extremisme mediambiental» i critiquen que es perjudiquin les activitats econòmiques, segons va dir Ball-llosera en la presentació de la plataforma. També consideren que el que fa l'administració és «una expropiació encoberta» que «atempta contra la propietat privada» amb fórmules «del comunisme més ranci». Entre els objectius que s'ha marcat aquesta nova plataforma –nou en total– destaca que cal que es revisi i es paralitzi, si escau, el desplegament de la Xarxa Natura 2000 «i d'altres mesures de protecció mediambiental». A més, demanen que la protecció del medi natural «respecti prioritàriament els usos, les tradicions i els costums de la població autòctona». Precisament, sobre aquesta qüestió de l'ús, aposten per «impedir qualsevol mesura de protecció irracional del medi natural que no estigui degudament consensuada amb les parts afectades».

Concretament, sobre els projectes que hi ha sobre la taula, Joan Ball-llosera va qualificar ahir de «disbarat inadmissible» el projecte de reserva pesquera de les illes Formigues. Pel que fa a l'ampliació dels Aiguamolls, s'hi mostren contraris i asseguren que s'havia d'haver fet una mesa de negociació.

LES DADES

Nom de la plataforma
Defensem Catalunya
Membres fundadors
Associació de Pagesos, Propietaris i Entitats de l'Empordà
Fòrum Social del Litoral Gironí
Associació d'Usuaris del Medi Natural i la Natura de Catalunya
Associació de Costums i Tradicions del Cap de Creus i Serra de Rodes
Associació de Pagesos i Propietaris del Vallès Oriental
Associació de Pagesos i Propietaris de Palol
Club Skaphos
Centre d'Activitats Subaquàtiques Costa Brava
Club Esportiu Subaquàtic Girona
Federació Catalana d'Activitats Subaquàtiques
Associació Comarcal de Caçadors de l'Alt Empordà
Federació Catalana de Caça
Associació Front al Mar
Associació Turística de Pals
Associació Turística d'Apartaments

Amb el suport de CiU

En l'acte de presentació de la plataforma Defensem Catalunya hi van intervenir l'exconseller de Medi Ambient Ramon Espadaler i el diputat de CiU Xavier Dilmé. Els representants de la formació nacionalista van insistir, en la xerrada que van fer davant una cinquantena d'assistents, que no es poden fer figures de protecció d'esquena al territori, i menys en contra de la gent del territori. L'exconseller també va apuntar que «si la ultraprotecció implica expulsar la gent del territori anem malament». Espadaler també va parlar de les gestions que està fent CiU entorn a aquests tres projectes, mentre que Dilmé va parlar d'«improvisació» del govern tripartit.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.