L'ICO de Girona engega un programa de trasplantaments amb cèl·lules mare

Malalts de càncer gironins que necessitin aquest tractament seran atesos al Trueta i no a Badalona

El primer trasplantament d'aquestes característiques fet per l'Institut Català d'Oncologia (ICO) de Girona va beneficiar un pacient amb limfoma de Hodgkin, un tipus de càncer que s'origina en el teixit limfàtic. El procediment va tenir lloc el 10 de novembre a l'hospital Josep Trueta de Girona, va ser un èxit i des d'aleshores s'ha aplicat a tres pacients més que també evolucionen favorablement.

El cap del servei d'hematologia clínica de l'ICO de Girona, el doctor David Gallardo, va explicar ahir que el tractament d'alguns càncers de la sang inclou l'administració de quimioteràpia en altes dosis per eliminar les cèl·lules cancerígenes que ocupen tot el moll de l'os. Abans de fer-los quimioteràpia, i per tal de garantir la regeneració de la medul·la òssia, s'extreuen cèl·lules mare sanes de la sang del pacient i es conserven congelades. Un cop el malalt ha acabat la quimioteràpia, se li administren, per via endovenosa aquestes cèl·lules seves sanes que són les que regeneren el moll de l'os. Quan les cèl·lules que s'administren provenen del pacient mateix, com és el cas del primer trasplantament de Girona, es parla de trasplantament autòleg, i si les cèl·lules procedeixen d'un familiar o d'un donant, aleshores es parla d'un trasplantament al·logènic.

Tècnica complexa

El trasplantament autòleg de progenitors hematopoètics s'utilitza generalment en pacients amb leucèmies, limfomes i mielomes, i és una tècnica complexa ja que, segons va explicar el president de l'ICO de Catalunya, Josep Maria Vilà, requereix un seguiment intensiu del pacient, tant durant la fase en què rep quimioteràpia com posteriorment, quan no és capaç de defensar-se dels microorganismes per la falta de globus blancs. També cal vigilar que no apareguin complicacions derivades de la toxicitat de la quimioteràpia.

Una porta oberta

El director mèdic del Trueta, el doctor Rafel Masià, va manifestar ahir que aquest trasplantament és el primer que es fa al Trueta –on fins ara només es feien donacions de teixits i d'òrgans– i que obre la porta a altres tipus de trasplantaments. Amb tot, els trasplantaments al·logènics es continuaran derivant a l'ICO de Badalona perquè el procediment és més complex.

Per dur a terme aquest tipus de tractament, que s'ha fet amb la col·laboració del Trueta i del Banc de Sang i Teixits, l'ICO de Girona ha hagut de tramitar la seva acreditació a l'Organització Catalana de Trasplantaments (OCATT) i després formar el personal. A més, i segons hi va afegir el cap del Banc de Sang i Teixits a Girona, el doctor Joan Profitós, «tot i l'espai reduït de què es disposa al Trueta, es van fer unes obres d'adequació i s'ha habilitat una sala digna per a l'obtenció de les cèl·lules hematopoètiques». A partir d'ara, l'ICO de Girona atendrà tots els pacients candidats d'un trasplantament autòleg de les comarques gironines. Es calcula que a l'any s'atendran entre quinze i vint pacients. Fins ara, els pacients s'havien de desplaçar a l'ICO de Badalona.

Josep Maria Vilà, cap de l'ICO de Catalunya

El consell executiu del govern català va nomenar el 2 de desembre Josep Maria Vilà president i conseller delegat de l'Institut Català d'Oncologia de Catalunya, en substitució de Francesc Moreu. Vilà, especialista en hematologia i medicina interna, havia ocupat el càrrec de director de l'ICO de Girona des de la seva creació, l'any 2002, fins fa quinze dies. Anteriorment, havia estat el cap del servei d'hematologia i hemoteràpia de l'hospital Josep Trueta de Girona des del 1976. Durant el període 1980-1984 va compaginar aquesta tasca amb la direcció mèdica del centre i des del 1986 fins al 1988 va ser president de l'Agrupació de Ciències Mèdiques de Girona.

Mor una embarassada per grip A

Una dona embarassada de 28 anys sense patologies prèvies i un home de 58 anys amb patologies prèvies han mort en l'última setmana a causa de la grip A. Amb aquestes dues morts, el nombre de defuncions per aquesta grip a Catalunya és de 39. Segons l'últim comunicat del Departament de Salut, l'activitat gripal pel nou virus de la grip A mostra una activitat decreixent. Així, la taxa d'incidència de síndromes gripals és de 88,12 casos per 100.000 habitants, molt per sota del que s'havia registrat en les últimes setmanes. Així, del total de mostres respiratòries, un 38,5% corresponen al virus gripal (pràcticament la totalitat al nou virus de la grip A) i un 61,5%, a altres virus respiratoris.

Des de l'inici de l'epidèmia i fins ara, s'han produït un total de 721 casos greus, 561 dels quals han estat donats d'alta hospitalària. Actualment, hi ha 46 persones ingressades a les UCI a causa de la gravetat del seu estat. Al llarg de la setmana que va del 10 al 16 de desembre, l'activitat als hospitals d'aguts va ser similar a la de la setmana anterior tant pel que fa al nombre d'urgències ateses (62.404) com al de pacients ingressats (6.521). Pel que fa als hospitals infantils, si bé va disminuir en un 2,9% el nombre de pacients atesos, es va ingressar un 8% més de pacients que la setmana anterior. L'activitat als CAP va augmentar en un 33%.

«Cum laude» per a dos radiòlegs de Clínica Girona

Els radiòlegs Joan Carles Vilanova i Joaquim Barceló, de Clínica Girona, van obtenir el premi cum laude per un treball que van presentar sobre la imatge molecular en el càncer, durant el congrés mundial de radiologia que s'ha celebrat recentment a Chicago. El treball mostrava les diferents tècniques d'imatge que fan possible veure aspectes moleculars dels tumors en qualsevol òrgan del cos. L'evolució de les tècniques d'imatge radiològiques, com ara la ressonància magnètica, o les de medicina nuclear, per exemple la tomografia per emissió de positrons, permeten visualitzar els mecanismes de creixement dels tumors. El treball serà publicat pròximament en una revista especialitzada de l'àmbit del radiodiagnòstic.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.