ELNA (Rosselló)

Darrer correfoc abans l'aplicació de la nova normativa europea

El primer i darrer de l'any?

No serà un correfoc com qualsevol altre. Serà el primer de l'any i podria ser l'últim. Aquest dissabte, Elna serà l'escenari del darrer correfoc a la Catalunya del Nord abans de l'entrada en vigor d'una nova normativa europea que amenaça aquest tipus d'activitats. Mentre al Principat de Catalunya les mobilitzacions han obligat l'Estat espanyol a obrir negociacions que potser permetran l'adaptació d'aquesta directiva, al nord de l'Albera, per ara, l'Estat francès no s'ha mogut. La colla rossellonesa dels Diables i Bruixes del Riberal organitza aquest correfoc per alertar de la situació: en sentit estricte, a partir del dia 4, els correfocs seran il·legals a la Catalunya del Nord. Dissabte a Elna, després del correfoc, els diables escenificaran el judici que els condemna. Un acte reivindicatiu, tot i que per no perdre el sentit de la festa, a continuació es repartirà un cremat i xocolata calenta. Les mobilitzacions per ara no han estat suficients per fer reaccionar el govern francès, però l'única colla nord-catalana que organitza correfocs no abaixa els braços ni renuncia a continuar les seves activitats, decidida a mantenir viva la tradició de les festes del foc, també a les comarques del nord.

2 de gener. A partir de 18.00 h als carrers del poble.

Acte a la frontera per demanar asil polític

«Diumenge 3 de gener, la vigília de l'entrada en vigor de la directiva europea 2007/23/CE, Diables i Bruixes del Riberal, condemnats a mort per l'Estat francès, agafaran el camí de l'exili polític.» Amb aquest comunicat, la colla dels diables rossellonesos convoca un acte simbòlic a la frontera, diumenge a les nou del matí, que escenificarà el seu desplaçament forçat al sud. Els actes d'aquest cap de setmana disposen del suport de la Federació de Diables i Dimonis de Catalunya, de l'Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya i de la vila d'Elna.

Fabricació, transport, emmagatzematge i ús del material pirotècnic

El text que posa en perill la continuïtat dels correfocs va ser adoptat pel parlament europeu el 23 de maig del 2007. Correspon a la voluntat de les institucions europees de facilitar el comerç a Europa, unificant diverses disposicions legals dels estats membres. La directiva 2007/23/CE, que regula la fabricació, el transport, l'emmagatzematge i l'ús del material pirotècnic. En el text es defineixen distàncies de seguretat entre el públic i els artefactes pirotècnics, que si s'apliquessin al peu de la lletra farien impossible l'organització dels correfocs actuals. Les directives europees, però, preveuen la possibilitat que cada estat les pugui adaptar a les particularitats locals, cosa que sembla en bona via al Principat de Catalunya i a l'Estat espanyol. A la Catalunya del Nord, malgrat la mobilització impulsada pels Diables del Riberal i el món associatiu, el govern francès no ha fet cap gest en aquest sentit. Una vintena de municipis nord-catalans i el Consell General han adoptat mocions de suport als correfocs. El mes de juny del 2009 el diputat François Calvet va fer una pregunta al govern francès per demanar la transposició de la directiva europea en el respecte de les tradicions catalanes i dels correfocs. El govern, per ara no, ha donat cap resposta.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.