Bustos anuncia que el tram dels FGC entre Gràcia i Sant Quirze serà subterrani

La Generalitat invertirà entre 23 i 28 milions per allargar el túnel 400 metres fins al terme de Sant Quirze

Bustos no va concretar si el tram de túnel podria tenir continuïtat dins del terme de Sant Quirze, perquè el «compromís» de la Generalitat fa referència només al municipi de Sabadell. «Hi ha elements tècnics encara en discussió i pendents de tancar totalment», va excusar. Però el que és segur és que hi haurà 400 metres de túnel més enllà de la rambla Ibèria, com reivindicaven des de fa anys els veïns de Gràcia i Can Feu i havien defensat públicament l'Entesa i Sabadell Cruïlla el 2007.

Bustos va fer l'anunci amb «orgull després de molts mesos de treball» i unes converses que ha intensificat en els últims dies. L'obra s'haurà d'acabar dins del mateix termini i l'Ajuntament, en principi, es farà càrrec del cost de reurbanitzar la futura rambla de vianants i refer a nivell la rambla Ibèria i l'entroncament del passeig de Can Feu amb la plaça Mil·lenari. L'alcalde va destacar que el nou projecte resoldrà l'aïllament del castell de Can Feu.

Obres per superar la crisi

En el tradicional discurs d'any nou, l'alcalde va fer balanç a un 2009 de crisi però «amb totes les previsions complertes». Per l'any vinent, en què està convençut que es desencallarà per fi el nou finançament dels municipis, va recordar que la prioritat és el reforç dels serveis socials –triple de recursos– per continuar «al costat de les famílies amb dificultats». L'estrena de la Fàbrica Molins ampliarà la capacitat del servei de formació ocupacional per a persones sense feina.

Respecte a les inversions, i malgrat la retallada del pressupost municipal, Bustos va recuperar la xifra de 1.087 milions d'euros en execució o previstos per al futur més immediat. Més de la meitat (570 milions) es destinen a les esmentades obres del metro, la construcció de la ronda oest –que s'inaugurarà l'any vinent– i la reordenació de l'accés sud des de la C-58, on l'obra del nou polígon de Sant Pau està enllestida en un 93%.

En espera de la recuperació econòmica, l'Ajuntament començarà aviat les obres del nou centre logístic de Can Roqueta i l'any vinent acabarà de definir el projecte del viver per a emprenedors industrials, al mateix sector, per al qual l'alcalde va dir que a la primavera podrien arribar subvencions d'altres administracions.

I pel que fa a la ciutat, va confirmar que hi haurà un concurs públic d'idees per a la reforma del Passeig i que preveuen construir 1.065 habitatges socials en règims de venda i també de lloguer.

Crida al consens polític sobre la divisió en vegueries

Bustos va defensar la creació de les vegueries perquè ho diu l'Estatut, però va alertar que «no hi ha consens polític» sobre el nombre i l'abast territorial de cadascuna d'elles. L'alcalde, com a president de la Federació de Municipis de Catalunya, va llançar una crida als partits i a la resta d'alcaldes perquè consensuïn el model «encara que no arribin a la unanimitat», que va admetre que és gairebé utòpica. «Amb la terra i l'aigua hem d'anar amb molta cura», va avisar, abans de posar com a exemple l'elevat nombre de reunions, contactes i complicitats que hi va haver per recuperar un govern metropolità per a la regió de Barcelona. Des d'un punt de vista personal, però, Bustos també va donar la seva opinió: «La societat necessita aprimar administracions, no crear-ne de noves i que a més puguin interferir-se amb les ja existents, perquè en aquest moment [de crisi] la ciutadania no ho entendria.» En aquest punt, va refermar l'aposta per l'actual divisió comarcal, en comptes de subdividir el Vallès Occidental en dues o tres comarques.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.