plaça major

L'educació, dins l'àmbit de l'ensenyament

El mestre és molt més que un transmissor de coneixement

Fins i tot el viatge més llunyà comença en el primer pas. L'educació, dins l'àmbit de l'ensenyament, segons el criteri de la Unesco, és el repte de formar persones en una engrescadora, innovadora i desitjada aventura col·lectiva. Tenir fe en el projecte, utilitzar bones maneres, recolzar-se en l'esforç o viure el respecte per la natura són conceptes indispensables a l'hora de formar persones que arribin a ser ens lliures i responsables dins de la societat actual. I en aquest repte són imprescindibles la família, l'escola i la vida pública en forma d'associacions o clubs, tant de caire cultural com esportiu, patrimonial o humanitari.

L'educació és una tasca personalitzada que comporta l'esforç d'activar i potenciar tot allò que l'ésser humà, com a persona, pot donar d'ell mateix. Això implica una tasca d'observació i seguiment constant dels que estan en període de formació i aprenentatge, amb els corresponents errors i encerts en el camí de cada dia. L'educació no és un joc de nens. Encara que jugant es pot educar, despertant passions, interessos i afectes. Mai reprimint l'espontaneïtat. Hi ha res més important? Sí: cal amor. I ara és quan tenim el repte de formar persones que sàpiguen conviure en la llibertat de la veritable democràcia. L'educació ha de ser l'eina capaç de generar idees i conceptes individuals per al benefici de la col·lectivitat. Cal una anàlisi sociològica profunda amb estratègies intel·ligents de mestres i escoles, amb converses enginyoses, concursos de contes, obres teatrals, poesies per enriquir el llenguatge, foment del do de l'oratòria entre l'alumnat i, sobretot, saber buscar els conceptes bàsics en els llibres de consulta, que haurien de ser molt abundants a les escoles. L'esperit emprenedor és important, però sempre ha de donar suport a un bon nivell d'investigació que és el creador d'un nou teixit social per equilibrar les economies. L'optimisme és el primer deure moral del mestre. Des de sempre, ell és l'agent engrescador per ajudar a trobar el tresor que cadascú porta amagat a dintre. El mestre és molt més que un transmissor de coneixement, és ell qui condueix l'alumne al camí que condueix cap a la cultura, la qual, segons els grecs clàssics, és el gran valor de la vida intel·lectual i espiritual, i que si sabem mantenir-ne la flama ens donarà les claus de l'actualitat i la matriu de la saviesa.

(*) Vocal del Consell Directiu de la FCACU

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.