Veïns de Vilafranca declaren la guerra a la pista de gel dels comerciants

S'hi afegeixen diversos partits i també els ecologistes, que denuncien la despesa d'aigua

Els comerciants del Centre Vila, l'actual pulmó comercial de la capital de l'Alt Penedès, fan campanyes des de fa anys amb l'objectiu de fidelitzar els clients i frenar l'èxode de clients que marxen de Vilafranca per anar a comprar a unes grans superfícies que el municipi ara no té. La il·luminació dels carrers o les campanyes de regals van ser les primeres accions que van fer i ara farà set anys van col·locar una pista de gel a la plaça més cèntrica del nucli antic, a la qual s'hi pot accedir gratuïtament si s'obtenen vals amb compres als establiments. La pista de gel natural, tot i convertir-se en un èxit de participació –sobretot entre els joves–, ha provocat tensions amb els veïns des del primer dia. Aquest any la tensió dels qui volen la pista ha pujat un graó. L'associació de veïns, la CUP, ICV i els ecologistes de Bosc Verd van convocar fa dies una roda de premsa just davant de la pista per demanar que la instal·lació es canviï de lloc «perquè molesta i perquè no és sostenible». Mentre els veïns criticaven directament la pista i deien que no la volen pel soroll, els polítics i ecologistes argumentaven, d'una banda, l'afectació amb els paradistes del mercat setmanal, el suport que els dóna l'Ajuntament, i de l'altra el fet que es manté una pista de gel natural i no pas sintètica, com ja s'utilitza en altres municipis. La regidora de Consum, Comerç i Turisme, Maria Dolors Rius, deia fa dies al diari que el govern local (CiU) ha recollit les queixes i traslladarà a la unió de comerciants del Centre Vila les queixes dels veïns i dels partits «per trobar un punt d'acord i de convivència». Tot i així, Rius apuntava que el govern local aposta «per un model comercial a cel obert al centre de Vilafranca» i que el patronat de comerç treballa per socialitzar el centre de Vilafranca. Els comerciants, conscients dels problema que genera aquesta pista i que bloqueja cada any tot tipus d'activitat a la plaça Jaume I durant les festes de Nadal, han anat reduint els efectes negatius de la pista. Es consumeixen «només» uns 1.500 litres d'aigua per la vintena de dies que la pista funciona, es milloren els entorns per evitar que les filtracions converteixin també en pistes de patinatge improvisades a causa del fred i s'utilitza una màquina que recicla l'aigua i fa menys soroll per gelar la pista, tot i que igualment en provoca.

La solució que proposen els veïns i els partits és que la pista es traslladi a una altra part de la ciutat per incentivar més associacions comercials, però el cert és que cap altra unió de comerciants ha fet pública la seva oferta per instal·lar-la prop dels seus comerços. Els contraris a la pista que es mobilitzen a través de les xarxes socials d'internet des de fa un any consideren que darrere de tot plegat hi ha un tracte de favor amb els comerciants, «perquè allà no deixen fer concerts». La pista estarà oberta fins al dia 10 de gener al vespre.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.