Montilla reivindica la política

El President va parlar de la superació de la crisi ahir a Girona

«És massa fàcil i massa barat descarregar les responsabilitats compartides de tota una societat en la política i els polítics. També estic convençut de la gran responsabilitat que els polítics tenim de manifestar-nos i conduir-nos amb exemplaritat.» Montilla va insistir molt en la regeneració social de la política, a reformar-la per fer-la «més transparent, més permeable a la societat i més generadora de consens social».

El President va lamentar que la política i els polítics hagin esdevingut el «boc expiatori a qui carregar la responsabilitat de tots els mals, reals i imaginaris». Per això va declarar-se amb el deure de reivindicar la política. «Parin compte: dic reivindicar la política, i no pas defensar-la amb un inútil sentiment de culpa.» Va apostar per fer una reflexió profunda sobre la necessitat d'innovar en el concepte i els mecanismes de la política democràtica. Va alertar sobre com s'enfoquen els problemes i com apareix la política davant dels ciutadans.

Va referir-se a les eleccions al Parlament d'aquest any. Després de dir que no seran unes eleccions més, sinó que s'hi decidirà el camí que ha de seguir el país per tota una generació, va invocar la «responsabilitat de les forces polítiques» a afrontar les eleccions amb la voluntat de preservar, impulsar i millorar les polítiques que han de ser patrimoni de tots. «Sigui qui sigui qui governi, ha d'entendre que canviar una determinada orientació estratègica pel sol fet que ha estat traçada anteriorment per una altra força en el govern, sense que hi hagi raons justificades per corregir-la, és un malbaratament d'energies i recursos, i un error que fa créixer l'escepticisme de la societat respecte dels seus governants.» Així, pensa que cal preservar una política econòmica orientada a facilitar la transformació del model productiu.

Va recordar els 30 compromisos per sortir de la crisi, moment que va aprofitar per fer una crítica subtil a la retallada en I+R+D del govern de l'Estat i a destacar que a Catalunya, en canvi, s'ha augmentat aquesta partida.

Els consellers i el poder econòmic

L'Auditori Narcís de Carreras, de la seu de «la Caixa» a Girona, es va omplir de personalitats de la política i del món econòmic. A la sala vam veure els tres consellers gironins, Joaquim Nadal, Marina Geli i Carme Capdevila. Hi van ser el delegat del govern de la Generalitat, Jordi Martinoy, i el subdelegat del govern de l'Estat, Francesc Francisco-Busquets. Va destacar el perfil socialista, com el de les diputades Pia Bosch i Montse Palma; la futura diputada i substituta de José Antonio Donaire, Núria Carreras; les alcaldesses de Roses, Magda Casamitjana, o de Palamós, Teresa Ferrés; els alcaldes d'Olot, Lluís Sacrest; de Camprodon, Esteve Pujol; de Sant Julià de Ramis, Narcís Casassa; el director general de Pesca, Martí Sans, o el secretari de Mobilitat, Manel Nadal. Tanmateix, hi vam veure gent de CiU, com ara l'alcalde de Banyoles, Miquel Noguer, o d'ICV-EUiA, el diputat Lluís Postigo, o el tinent d'alcalde d'ERC de l'Ajuntament de Salt, Joan Boada. A banda dels molts empresaris que hi vam veure i saludar, el món econòmic de les comarques gironines hi va ser representat al més alt nivell: el president de la Cambra de Comerç de Girona, Domènec Espadalé, i els presidents de les patronals: Jordi Comas, de la FOEG, i Iñaki Frade, de la Pimec.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.