Montcada vol més informació i estudis abans que es cremin llots a la cimentera

L'Ajuntament ja ha informat desfavorablement sobre el soroll i les olors que desprèn la fàbrica

Montcada continua esperant les informacions del Departament de Medi Ambient sobre la crema de llots de depuradora a la cimentera Lafarge i, com ja van fer fa dos anys, tots els grups municipals van tornar a demanar la presència del conseller perquè informi de la situació i del procés que està seguint la fàbrica per poder cremar un residu que ha d'actuar com a combustible alternatiu al coc de petroli.

En el mateix escrit, aprovat durant la celebració d'un ple extraordinari dijous al vespre, es demana, a més, que es mantingui la moratòria fins que no es resolguin les al·legacions presentades per l'Ajuntament de Montcada en els controls a què està sotmesa l'empresa abans de rebre l'autorització definitiva. En aquest cas i en les matèries que són competència municipal, l'Ajuntament ja ha informat desfavorablement pel que fa a la superació dels nivells de soroll i per la falta de naus tancades, on cal emmagatzemar els llots per evitar així la propagació de pudors.

Finalment l'escrit també supedita l'autorització definitiva a la realització d'un estudi de les dades de mortalitat a Montcada i Reixac en els darrers anys amb una comparativa amb la resta de municipis de l'àrea metropolitana. L'alcalde de Montcada, Cèsar Arrizabalaga, explicava en acabar el ple que «l'estudi sobre salut ha de servir per posar fi als rumors de tot tipus i tranquil·litzar la ciutadania». Arrizabalaga considera que Montcada té altres problemes de contaminació, com ara el que genera el trànsit, que no pas el que comportaria la crema de biomassa a la cimentera.

En el transcurs del ple, treballadors de Lafarge es van concentrar davant de la Casa de la Vila per protestar contra les veus que reclamen el trasllat de la cimentera fora del nucli urbà. Actualment la fàbrica es troba a menys de 200 metres dels habitatges. A la mateixa hora i lloc es van concentrar els membres de la Plataforma contra la Incineració, que demanen que es denegui l'autorització per cremar llots.

Aquesta segona petició de l'Ajuntament de Montcada arriba quan ja s'ha esgotat la moratòria de 18 mesos que l'abril del 2008 va dictar el Departament de Medi Ambient quan va autoritzar l'empresa a cremar els llots. Aquest període de temps havia de servir perquè l'empresa millorés les infraestructures i es fessin proves que determinessin que el canvi de combustible no tindrà efectes negatius sobre les persones.

El contingut de l'escrit serà traslladat al conseller de Medi Ambient per l'alcalde durant la reunió que tots dos polítics han de mantenir el pròxim dia 19. Ahir fonts del Departament de Medi Ambient declinaven donar informació en espera que es produís l'esmentada reunió. Sí que van voler aclarir que el departament està ara en procés d'estudi de les al·legacions presentades per l'Ajuntament de Montcada el 5 de gener passat.

D'altra banda, el director del laboratori de toxicitat de la Universitat Rovira Virgili, Josep Lluís Domingo, explicava ahir que el seu departament recull dades des de fa un any a la cimentera de Montcada i Reixac, sobre el nivell de contaminants en sòl, aire i aigua i vegetació.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.