Milers de persones clamen contra l'«espoli» del barri del Cabanyal a València

Milers de persones (30.000 segons els organitzadors, 3.000, segons la policia local) van manifestar-se ahir al matí per demanar a l'Ajuntament de València i la Generalitat que aparquen definitivament el projecte de prolongar l'avinguda de Blasco Ibáñez fins al mar pel barri costaner del Cabanyal i els enderrocs massius d'habitatges previstos en l'operació.

En la protesta, la més massiva que s'ha celebrat mai per aquesta causa, hi van participar tots els partits valencians, a excepció del governant PP.

La portaveu de l'associació convocant, Salvem el Cabanyal, Maribel Domènech, va declarar que el pla del consistori representa «un atac a la cultura, a la memòria col·lectiva i a la identitat».

El barri, declarat conjunt històric i bé d'interès cultural en 1993 per la seua trama urbana i la singularitat dels seus habitatges, ha generat un conflicte institucional entre el govern de l'Estat espanyol i l'Ajuntament, recolzat per la Generalitat valenciana. El Ministeri de Cultura, a instàncies del Tribunal Suprem, ha emès recentment un informe en què es considera l'actuació del consistori com a «espoli» –atesos els valors patrimonials del Cabanyal– i ordena la paralització dels enderrocs.

De fet, dissabte, Camps va convocar un ple extraordinari del Consell per reclamar la reunió urgent de la comissió bilateral de l'Estat i les comunitats autònomes i «tractar el conflicte creat pel govern espanyol en el Cabanyal», en paraules del govern valencià.

Sobre la contundent reacció de l'executiu de Camps a l'informe del Ministeri de Cultura, Domènech va subratllar ahir que estem davant «un procés judicial, no polític».

L'èxit de la manifestació de Salvem el Cabanyal es produeix tres mesos després d'una altra marxa contra la política del PP valencià seguida massivament i que portava com a lema No a la corrupció. Camps dimissió, convocada a través d'internet.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.