Els partits fracassen en l'intent de redactar la llei electoral catalana

Els socis del tripartit i el PP culpen CiU de la falta d'acord, mentre que la federació defensa que la responsabilitat és compartida

Les divergències sobre el model electoral van dinamitar finalment les converses per a la redacció de la llei. En una reunió prèvia a l'oficial de la ponència, i després de negociacions a múltiples bandes, els partits van fer un últim intent per assolir l'ampli suport de 90 diputats que exigeix l'aprovació de la norma. Els socis del tripartit i Ciutadans van abandonar els seus sistemes i van assegurar que acceptaven la proposta del grup d'experts, amb una preassignació de dos diputats per vegueria, però CiU i el PP s'hi van negar amb arguments ben diferents. Després d'aquest últim gest, els socis van culpar la federació de bloquejar un pacte que més que mai estava a tocar. CiU, però, va restar credibilitat a l'acostament, que va emmarcar en una escenificació de darrera hora per acusar-la del fracàs de la ponència.

La federació considera que el model dels experts no garanteix una representació suficient del territori. El diputat Josep Maria Pelegrí va reiterar en aquest sentit les dues condicions que CiU ha fixat com a inamovibles: que el Penedès sigui circumscripció electoral –la proposta dels experts en fixa set coincidint amb la llei de vegueries– i que, tot i la nova divisió, es mantingui el nombre de diputats als territoris equivalents a les actuals demarcacions: 85 per Barcelona, 17 per Girona, 18 per Tarragona i 15 per Lleida. Per tot plegat planteja una preassignació asimètrica de diputats.

Sense acord sobre el sistema, els grups van descartar la redacció d'una llei parcial que recollís els punts sobre els quals sí que hi ha consens. Els avenços –dels quals es van felicitar tots els partits– i les propostes formulades quedaran finalment recollits en un informe amb l'esperança que el debat es reobri la pròxima legislatura. Els partits entregaran els seus documents dijous vinent.

Intercanvi d'acusacions

Un cop acabada la reunió oficial de la ponència, els partits van voler explicar de viva veu les raons del fracàs. I és que un dels temors més estesos entre les formacions era precisament com justificar l'estroncament d'una negociació que s'havia iniciat per frenar la creixent desafecció dels ciutadans cap a la política, arran de l'esclat del cas Pretòria. En una roda de premsa, els socis del tripartit van disparar contra CiU. El diputat del PSC David Pérez va acusar la federació de no tenir la «flexibilitat total» de la resta de grups i va instar el líder de la federació, Artur Mas, a moure fitxa perquè «encara hi és a temps». La republicana Anna Simó va lamentar que els «brots verds» que havia divisat s'hagin mort «pel fred» i va plantejar que els acords assolits es puguin concretar en forma d'esmenes a la futura llei de la Sindicatura de Comptes i en l'actualització de l'acord per a la transparència del 2001. Una possibilitat, aquesta darrera, a què ICV-EUiA es va mostrar oberta. El PP va assenyalar que, després de tot, la situació no és dramàtica, perquè continua vigent la llei electoral espanyola, que «funciona raonablement bé». Per Ciutadans, «s'ha perdut una altra oportunitat».

LES FRASES

JOSEP MARIA PELEGRÍ
CiU
«Hi ha dos models de país i hem estat incapaços de posar-nos d'acord. Des de CiU no s'abandonarà mai el territori»
DAVID PÉREZ
psc
«Tots els grups hem fet un esforç renunciant a les nostres propostes, excepte un»
ANNA SIMÓ
erc
«Ens neguem a pensar que era un final anunciat. Sempre hem dit que el punt de partida i d'arribada era l'informe dels experts»
SANTI RODRÍGUEZ
(pp)
«Érem escèptics perquè sabíem que hi havia dificultats i un temps escàs per arribar al quòrum»
JAUME BOSCH
(ICV-EUiA)
«A CiU ja li està bé la llei electoral espanyola i no ha mogut peça»
ALBERT RIVERA
ciutadans
«No podem obrir una expectativa i frustrar la ciutadania»
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.