Salgado, Blanco i Sebastián tenen dos mesos per buscar consens econòmic amb els partits

Zapatero desafia Rajoy a presentar una moció de censura, després que aquest ha rebutjat l'acord i l'ha instat a dissoldre les Corts

El govern espanyol no vol perdre més temps i, tal com va dir Zapatero, vol donar-ho tot per intentar sortir de la crisi. Així que ahir mateix va posar fil a l'agulla amb una reunió entre la vicepresidenta econòmica i el portaveu de CiU al Congrés, Josep Antoni Duran Lleida, mentre se celebrava el ple. Una sessió especialment dura, en què Zapatero va evitar el cara a cara amb el líder del PP i va optar per replicar en un mateix bloc totes les intervencions, en lloc de fer-ho d'una en una. En la primera part del debat, el president espanyol va tornar a fer gala del seu optimisme i va mantenir que l'economia espanyola sortirà de la recessió a final del primer semestre d'aquest 2010. A més, va anunciar la creació d'una comissió per buscar el consens en matèria econòmica amb la resta de grups que estarà encapçalada per la vicepresidenta econòmica i pels ministres de Foment i Energia, José Blanco i Miguel Sebastián. Una comissió que va sorprendre per la seva composició. Per primer cop en un grup de treball d'aquesta envergadura, en queda fora la vicepresidenta primera, María Teresa Fernández de la Vega, però tampoc no s'hi han inclòs el vicepresident tercer, Manuel Chaves, el departament del qual està afectat pel problema del dèficit, ni el ministre de Treball, Celestino Corbacho, que és qui té com a principal preocupació el tema de l'atur. Unes exclusions que han sorprès, de la mateixa manera que la incorporació de Blanco, que es presenta com l'home fort no només del partit sinó també del govern. Una altra exclusió sorprenent ha estat la de Rodríguez Zapatero mateix. El fet que no sigui ell qui porti les converses personalment va ser motiu de retret per part dels grups de l'oposició, que ho consideren una prova que el pacte no té futur. De fet, pel que es va poder sentir ahir en el ple, és molt difícil que el govern i el PP arribin a un acord. El líder del PP, Mariano Rajoy, i Zapatero van mostrar posicions gairebé irreconciliables. Rajoy es va limitar a posar condicions al suport al govern i a proclamar que està preparat per governar, però no va presentar cap mesura per sortir de la crisi. Es va limitar a insistir en l'estratègia d'eleccions anticipades. Fins i tot va instar Zapatero a dissoldre les Corts, i en aquesta línia va fer una crida als diputats socialistes a rebel·lar-se contra Zapatero. Tot i que la bancada socialista no va ovacionar el discurs del president espanyol, aquest va canviar el to en el torn de rèplica i d'entrada va desafiar Rajoy a presentar la moció de censura contra ell que aquests últims dies el PP ha anunciat, però que no ha materialitzat per falta de suport. El debat no va aportar res de nou i el president espanyol va passar l'examen sense gaires problemes.

LES FRASES

JOSÉ LUIS RODRÍGUEZ ZAPATERO
president espanyol
«Si en té el coratge –a Rajoy–, presenti una moció de censura.»
«L'economia espanyola tornarà a créixer en el primer semestre del 2010.»
MARIANO RAJOY
LÍDER DEL PP
«Si tingués els vots i depengués de mi, vostè –Zapatero– no estaria assegut aquí.»
«Vostès –diputats del PSOE–, que van guanyar les eleccions i que tenen una majoria i van investir el president, poden reconsiderar la seva posició. Si continuen donant-li suport, patirem dos anys més.»

ELS PLANS

19 de febrer.
Presentació de la llei de mediació i arbitratge.
26 de febrer.
Pla de promoció de la inclusió social i la llei de protecció del medi marí.
5 de març.
Pla contra el frau fiscal i laboral, i contra l'eco- nomia submergida.
12 de març.
,Llei de la ciència, la tecnologia i la innovació.
18 de març.
S'aprovarà la comissió interministerial de política industrial i es definiran els objectius en l'horitzó del 2020.
31 de març.
Pla de racionalització d'estructures de l'administració general de l'Estat i del sector públic empresarial.
6 d'abril.
Pla integral del vehicle elèctric.

CiU manté l'oferiment

El portaveu de CiU al Congrés, Josep Antoni Duran i Lleida, va reiterar la necessitat d'un pacte d'estat en considerar que l'«única resposta per retornar l'esperança al país és establir, entre tots, una estratègia de futur per al creixement i la creació d'ocupació». «Fem el que haguem de fer, com més aviat millor i junts», va dir Duran, en considerar que hi ha crisi «per estona». Duran creu també que el país està «desorientat» i que el govern no genera confiança. Per això va instar Zapatero a assumir el lideratge i passar de les paraules als fets, després de recordar-li que no n'hi ha prou de dir que ningú perdrà els seus drets socials, perquè el model social pot ser «pa per avui i fam per demà». També li va demanar que no s'obsessioni amb la pau social, i que aquesta acabi portant el país a la ruïna, en considerar que cal una reforma del mercat laboral.

Avís d'IU i ICV

El diputat d'IU Gaspar Llamazares, que ahir va parlar també en nom d'ICV, va acusar el govern de proposar un pla de «cirurgia» per sortir de la crisi amb «propostes de dretes» que no concitaran l'acord del Congrés i va advertir que el seu grup no donarà suport a mesures que retallin la despesa pública o les pensions. Seguint amb la metàfora mèdica, segons IU, «hi ha un altre camí en la medicina social». «Totes aquelles línies roges que ens va dir que no traspassaria ara ens proposa traspassar-les amb l'acord d'una part de la cambra», va dir Llamazares, per afegir: «Amb l'acord de la dreta moderada, però no de la dreta majoritària –el PP–, que vol que s'escanyin amb la soga de l'ajustament.» Les línies roges a les quals feia al·lusió Llamazares són la reforma de les pensions, la retallada de la despesa pública i la reforma del mercat laboral.

ERC i la falta de confiança

El portaveu d'ERC al Congrés, Joan Ridao, va afirmar ahir que la confiança s'aconsegueix dient la veritat, amb lideratge, coratge i constància, qualitats, que, en la seva opinió, el govern espanyol no mostra. Va assegurar que el president espanyol havia estat negant la crisi i minimitzant-la, «amb un rosari de mesures poc enèrgiques com si fos una crisi cíclica més, un constipat provocat per la crisi financera internacional». Aprofitant que era dimecres de cendra, va instar Zapatero a escoltar. També li va recomanar austeritat, «combatent el frau fiscal i aprimant l'Estat», i va demanar més limitacions a les prejubilacions així com la creació d'estímuls per seguir treballant, i apropar l'edat real de jubilació als 65 anys. A més, va advocar per donar més oxigen a la negociació col·lectiva, per fomentar la contractació indefinida i penar la temporal.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.