El Vendrell lidera la convocatòria de les consultes sobiranistes del dia 28

Representants de les diferents plataformes coordinadores fan una crida a la participació per decidir sobre la independència

«Els partits nacionalistes i independentistes, enlloc d'actuar de forma bel·ligerant, fan el joc al govern espanyol i això no es pot tolerar.» L'alcalde d'Arenys de Munt, Carles Móra, que ahir estava a primera fila en l'acte realitzat a El Vendrell, ha recorregut més de 20.000 quilòmetres per defensar les seves tesis sobre la necessitat de canviar no només l'estructura governamental del país, sinó també per insistir que calen uns polítics «que no prioritzin l'escó, el partit o un projecte personal al país». Càrrega directa, doncs, als actuals dirigents polítics catalans, a qui Móra, afiliat a Reagrupament, els va retreure que intentessin obtenir «rendibilitat» dels moviments socials que han sorgit per defensar la independència, que «han creat consciència cívica». Móra va lamentar, a més, la «humiliació» que suporta Catalunya.

Faltava, però, que el públic conegués també una opinió externa del que passa, i la va donar Kenneth Gibson, diputat de l'SNP, qui va parlar sobre la repercussió mediàtica que el fenomen de les consultes sobiranistes té en l'àmbit internacional. En aquest sentit, Gibson va fer palès que al Regne Unit habitualment no es parla del que succeix a Catalunya i a l'Estat espanyol, excepte de la realització de les consultes sobiranistes i de la victòria del Barça a la Champions League. Per la seva experiència política –el seu partit governa des del 2007 en minoria a Escòcia, treballant per organitzar un referèndum–, Gibson va expressar que «no hi ha d'haver coalició amb cap partit que no tingui com a objectiu la independència».

La setmana que ve, prop de 80 municipis de tot Catalunya i 300.000 ciutadans podran participar en aquesta contesa electoral que, d'altra banda, no és vinculant. Els parlaments que van efectuar els portaveus de les diferents plataformes organitzadores anaven enfocats al fet de reclamar als polítics que prenguin el relleu, i que debatin al Parlament la via que cal seguir per iniciar una consulta sobiranista. La portaveu de la plataforma Cardona Decideix, Eulàlia Company, va referir-se a Catalunya com a «una comunitat autònoma cada dia més maltractada», mentre que Joan Gibert, el portaveu d'El Vendrell Decideix, va afirmar: «Només nosaltres podem dir el que és millor per a la nostra terra.» De la seva banda, l'alcalde de la capital del Baix Penedès, Benet Jané, va obrir l'acte central reivindicant el dret a decidir del poble català. Hi van participar més de 500 persones, que es van aplegar al pavelló del Club d'Esports, i també hi van intervenir representants de les coordinadores de municipis on ja s'han fet les consultes o encara s'han de fer. Xerta, per exemple, serà el primer municipi de les Terres de l'Ebre on es farà una consulta sobiranista, el 25 d'abril. L'acte va ser emotiu no només per l'elevada participació, sinó per les senyeres i els clams espontanis, cridant per la independència. Però a banda del context polític en què es va desenvolupar la jornada, també hi va haver lloc per a activitats paral·leles, com ara l'actuació de Pep Sala i la participació de diferents entitats locals.

En defensa de la vegueria del Penedès.

Aprofitant que l'acte d'ahir va ajuntar en un únic espai persones vingudes de diferents punts de la geografia catalana, la Plataforma per la Vegueria Penedès va voler fer sentir també la seva veu. El portaveu, Fèlix Simon, va reivindicar que el Penedès «recuperi el prestigi» després que en la confecció de la llei sobre la nova divisió territorial la Generalitat no hagi tingut en compte la identitat de les comarques penedesenques. En aquest sentit, Simon va recordar que més de 12.500 persones i gairebé 5.000 representants del teixit empresarial, els ajuntaments i els consells comarcals hi donen suport. En aquesta mateixa línia estava enfocat el discurs de l'Institut d'Estudis Penedesencs.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.