Una medalla del nord

El nord-català Martin Fourcade guanya una plata en biatló després d'una remuntada de manual

Festa grossa diumenge a la Llaguna, a la comarca nord-catalana del Capcir. La pantalla muntada a la sala de festes municipal mostrava la proesa del que, de ben segur, ja es pot considerar un dels fills il·lustres d'aquesta població, Martin Fourcade. El jove biatleta, de 21 anys, acabava de guanyar la medalla de plata en la prova de biatló dels 15 quilòmetres amb sortida en massa, en la qual també hi va participar el seu germà gran, Simon.

El fill de l'alcalde de la Llaguna, Marcel Fourcade, que fa dues temporades que és al circuit mundial, no havia tingut una singladura gaire bona en el seu debut olímpic. Va començar amb un 35è lloc en els 10 quilòmetres esprint i va millorar en les dues proves següents, els 12,5 quilòmetres persecució (34è) i els 20 quilòmetres individual (14è). Però la medalla es continuava resistint. La prova de diumenge tampoc no va començar gaire bé per als seus interessos. Fourcade va fer dos errors en el primer pas de tir, i es va veure relegat a la 28a i antepenúltima posició. «Em vaig dir a mi mateix que no era possible, no entenia res. S'ha acabat, vaig pensar. Vaig mirar el meu entrenador i em vaig refer», assegura Martin. I va començar una remuntada increïble. Tot i que el tir no és el seu punt fort, el petit dels Fourcade va ser ràpid com una bala i va començar a avançar rivals. No va fallar en els dos passos de tir següents i va arribar cinquè en l'últim. Una altra errada el va penalitzar amb una volta més, però les seves cames estaven d'allò més inspirades. En els últims metres va superar dos rivals austríacs i un d'eslovè i va arribar a la meta alçant els braços, amb només deu segons de retard respecte del vencedor, el rus Evgeni Ustiugov. Les seves primeres paraules van ser per al seu germà, amb el qual són tan inseparables que, fins i tot, estan de costat en la classificació de la copa del món (vuitè i novè). «És gràcies a ell que estic aquí. Fa cinc anys que visc i m'entreno amb ell i que compartim la mateixa passió. Hem fet molts sacrificis junts. Ell és el meu model i també es mereix una medalla olímpica. Em sap greu que no l'hagi pogut aconseguir avui», es va lamentar. Simon no va poder passar de la 14a posició, però els dos germans tindran l'oportunitat de compartir podi en la prova de relleus que es farà divendres, en què compartiran equip amb Vincent Jay i Vincent Defrasne: «Hem de ser millors que els altres, serà una manera magnífica d'acabar els Jocs.»