cultura

El govern compra el «Tors de Venus» de Maillol i l'instal·la a la nova seu de Girona

L'escultura ha costat 250.000 euros i anirà a càrrec de l'1% cultural

El conseller del Departament de Política Territorial i Obres Públiques (DPTOP), Joaquim Nadal, va ser l'encarregat de presentar ahir, amb orgull, la nova adquisició, el Tors de Venus, instal·lada de manera asimètrica sobre una enorme peanya de fusta laminada que s'adiu amb l'entorn, i que emergeix d'una làmina d'aigua. A l'acte hi van assistir, a més del conseller Nadal, el conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació, Joan Manuel Tresserras; els alcaldes de Banyuls de la Marenda i Girona, Jean Rède i Anna Pagans; el delegat del govern a Girona, Jordi Martinoy, i el director dels serveis territorials de Cultura a Girona, Miquel Sitjar. Segons Nadal, l'adquisició i instal·lació de l'escultura és important «pel que representa», ja que al Principat només hi ha una altra escultura de Maillol instal·lada, a la rodalia del MNAC, a Barcelona. Segons Nadal, la nova seu del govern, situada a l'antic edifici de l'hospital de Santa Caterina, «s'ha d'anar dotant de patrimoni cultural», i en aquest sentit també va destacar l'operació de restauració i instal·lació al mateix edifici de la pintura El gran dia de Girona, de Ramon Martí i Alsina.

El govern català ha adquirit aquesta escultura, que forma part d'una sèrie de sis que es van realitzar a la foneria d'Émile Godard, directament al Museu Maillol, Fundació Dina Vierny (la musa de l'artista) de París. El Tors de Venus data del 1918-1925 i té unes dimensions de 115 cm x 48 cm x 33cm. Aquesta obra va formar part de l'exposició L'art de Maillol, que es va instal·lar a la Pedrera de Barcelona des de l'octubre de l'any passat fins al gener d'aquest any. Ja no ha tornat a París. Arístides Maillol és un dels escultors més rellevants del segle passat i el seu art se situa entre els cànons estatuaris del segle XIX i la modernitat que es va imposar, primer amb els avantguardistes i, després de la Primera Guerra Mundial, amb futuristes, surrealistes i cubistes.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.