La federació de comerciants de Pineda, al límit per la mala gestió del gerent

L'entitat acumula un deute inassumible i es veu obligada a demanar ajuts a les administracions

«Joan Guitard ha estat acomiadat perquè li hem perdut la confiança després de comprovar que la seva gestió al capdavant de la FACES ha provocat que l'entitat acumuli un deute inassumible a hores d'ara.» El president de la FACES, Joan Carles Trias, explica que la situació es va descobrir abans de Nadal, quan en la revisió dels comptes de l'entitat es va evidenciar que, entre altres irregularitats, no s'havien cursat correctament les demandes de subvencions tant a l'Ajuntament com a l'àrea de comerç de la Generalitat. D'altra banda, segons explica Trias, la dràstica reducció de la subvenció del consistori –que ha passat de 25.000 euros a 8.000 euros el 2009– havia agreujat la situació econòmica de l'entitat. «La gerència no ens va comunicar en cap moment que aquella retallada ens pogués afectar tant i sempre se'ns va dir que els números quadraven i que tot anava bé», hi va afegir el president.

En qualsevol cas, els números vermells de la FACES es van comunicar al govern local, que des del desembre ha mantingut reunions periòdiques per conèixer l'abast de la crisi i buscar solucions que permetin mantenir l'activitat de l'associació, nascuda a finals dels anys noranta. Joan Carles Trias, però, recorda que l'Ajuntament encara no ha fet efectiu el pagament dels 8.000 euros corresponents a l'exercici del 2009 i que ell mateix va haver de gestionar fa pocs dies la reclamació de la subvenció de l'any passat a la Generalitat. «La FACES necessita una persona que s'encarregui de la gestió del dia a dia, però ara no ens la podem permetre i tampoc no podrem aguantar gaire temps més que els tràmits administratius els hàgim de resoldre els membres de la junta», va dir Trias, que hi afegeix que tots ells són comerciants i empresaris que diàriament han de fer front als problemes dels seus negocis.

Relació complicada

La regidora de Promoció Econòmica, Edurne Macazaga (PSC), va confirmar ahir els contactes mantinguts amb els representants de la FACES i la «delicada i complexa situació per la qual passen». «L'any 2008 ja vam proposar a l'entitat que el sou del gerent l'assumíssim nosaltres a través d'un conveni amb la Generalitat, perquè enteníem que la reducció de la subvenció que s'ha aplicat de forma general a totes les entitats era molt significativa», recorda Macazaga. En qualsevol cas, la proposta no va arribar a bon port. Tot i això, la regidora va assegurar que properament el consistori li donarà els diners pendents. «No deixarem sola la gent de la FACES, però també és cert que de cara a un futur s'hauran d'aplicar altres estratègies que garanteixin la viabilitat de l'associació», va afirmar.

Pel que fa a la figura del gerent, la regidora de Promoció Econòmica reconeix que «sempre va ser difícil treballar propostes amb ell».

Macazaga avança que des de l'àrea que gestiona s'aposta «més que mai» per unificar esforços d'àmbits econòmics tan propers com poden ser el turístic, el comercial i el de restauració. «En moments com els actuals de crisi profunda cal ser imaginatius i treballar plegats per trobar nous elements que singularitzin el nostre municipi i l'impulsin econòmicament», va explicar, i hi va afegir: «Des de l'Ajuntament volem trobar l'equilibri necessari entre aquests sectors que permetran optimitzar recursos.»

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.