Els marroquins de Salt assenten les bases per fer disminuir la tensió al municipi

Ahir van celebrar una assemblea de la qual va sortir una comissió que demà es reunirà amb l'alcaldessa

Després d'uns dies de molta tensió, originada pel fet que un sector del municipi ha relacionat l'increment de la delinqüència amb els immigrats, ahir es va arribar al que sembla que és un esperançador punt d'inflexió. Uns 400 veïns, entre catalans fills de marroquins i saltencs nascuts al país africà, van acordar en una assemblea celebrada a la pista poliesportiva (en la qual, però, no van poder accedir els mitjans de comunicació) apostar pel diàleg i la convivència, renunciar a les mobilitzacions que pretenien fer els més joves i crear una comissió d'una desena de persones (representatives de les diferents sensibilitats d'aquest sector de saltencs) que demà a les set de la tarda es reunirà amb l'alcaldessa, Iolanda Pineda, per exposar-li el seu parer.

Però si d'una banda estan disposats a col·laborar per mantenir la convivència, també volen que se'ls deixi de considerar sospitosos pel sol fet de ser immigrats. «El que faci una cosa dolenta, que l'agafin –va manifestar a la sortida de l'assemblea un membre del col·lectiu de joves, Abderraman Boughassal–, però a un que veuen a les sis del dematí que va a treballar, per què li han de fer un control policial?» En la reunió amb Pineda, segons va afegir-hi el noi, es demanarà que s'actuï contra els que delinqueixin i, si cal, que els deportin al país d'origen. Per la seva banda, el diputat del PSC per Barcelona Mohammed Chaib, d'origen marroquí. es va comprometre a intercedir perquè s'identifiquin els delinqüents multireincidents. «És injust que per culpa d'un grup s'ataqui tot un conjunt de persones», va manifestar Chaib, que es va mostrar partidari que els ajuntaments de localitats amb molta població immigrada, com és el cas de Salt, rebin més recursos per fer front a les necessitats socials que es deriven d'aquesta circumstància.

Uns quants mossos i policies municipals van romandre a fora del poliesportiu mentre se celebrava l'assemblea. Durant tot el dia d'ahir es van poder veure grups antiavalots dels Mossos en carrers de Salt, enviats a la ciutat per evitar que es reproduïssin els aldarulls.

Ni negre ni rosa

el punt

Consultat ahir a Martorell sobre la situació de Salt, Artur Mas va dir: «Creiem que el tripartit no s'ha enfrontat amb aquesta situació. Més aviat tendeix a mirar a una altra banda.» El líder de CiU va afegir: «En immigració, ni tot és de color negre (una amenaça) ni tot de color rosa (que vingui tothom). Cal fer-hi front amb polítiques clares de drets i deures. Que ells se sentin catalans, però no barrejar la inseguretat amb la immigració.»

Treballar junts

x.c

Sebas Parra va presentar divendres a la Biblioteca de Salt el llibre Un viatge al país de l'apartheid, amb les cròniques d'Isidre Pallàs sobre Palestina. Hi havia representants de la majoria d'associacions magribines de Salt, i Pallàs els va remarcar la necessitat de treballar plegats a Salt i a Catalunya perquè les provocacions racistes no generin enfrontaments entre la població. «Els treballadors som iguals a tot el món», va dir.

El portaveu de la farsa

tura soler

Morad el-Hassani, que en la manifestació d'aquesta setmana es va erigir en portaveu espontani de la comunitat magribina, per defensar que no «tots són lladres», retreure que «se'ls criminalitza» a tots i que se'ls etiqueta despectivament com a «moros», tenia raó: no tots són iguals. Per sort, no tots tenen el seu currículum. Ell marca la diferència i ocupa un lloc destacat en el rànquing dels més detinguts. Aquest noi que lluïa en públic un fluid discurs polític i acusava CiU i el PP d'enverinar la situació per assegurar-se un lloc a l'Ajuntament en les properes eleccions, té un llarg currículum de detencions –no s'han de confondre amb condemnes, però–. Una quinzena, amb títols tant variats com ara violència de gènere, atemptat a l'autoritat, conducció temerària, tràfic de droga, agressió sexual i lesions. Efectivament, tenia raó de queixar-se si algú el titllava de lladre: no consta que hagi estat detingut per robatori o furt. Curiosament, El-Hassani, que cridava davant les càmeres que se sent part del poble de Salt, on assegura que ha viscut durant 17 anys i paga religiosament els impostos, té una ordre de no admissió al territori Schengen que totes les policies d'Europa poden veure si posen les seves dades a l'ordinador. Té mèrit el seu arrelament a Salt.

Lacaba / Saura

el punt

El president de l'Audiència de Girona, Fernando Lacaba, ha replicat al conseller d'Interior, Joan Saura, a través d'unes declaracions al diari El País. «Que no miri els jutges, sinó el Congrés dels Diputats, el Ministeri de Justícia i la Generalitat», va dir Lacaba per respondre a Saura, segons el qual el problema no és la manca d'agents, sinó la multireincidència d'alguns delinqüents que els jutges deixen anar de seguida.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.