Calafell renuncia a presentar Segur a la llei de barris i opta pel nucli antic

Entitats veïnals del barri costaner asseguren que se senten «enganyades i decebudes» per la decisió

Calafell es va presentar per primer cop a la llei de barris l'any passat amb un projecte de millora integral amb 11 milions d'euros d'inversió a Segur. La proposta, però, va ser desqualificada pel govern català perquè no hi havia el nombre mínim de primeres residències (el 50%) per poder aspirar a l'ajut. Aquest és com a mínim l'argument principal que esgrimeix el govern calafellenc (PSC, ADMC i ERC) per tal d'argumentar la seva substitució en la convocatòria d'enguany pel nucli antic de Calafell Poble. «No podem deixar passar cap més convocatòria. Aquest és l'únic barri de tot el terme municipal que compleix les condicions mínimes marcades per la Generalitat, i permetrà resoldre-hi la problemàtica de despoblació», explicava el regidor d'Urbanisme, Ramon Ferré.

La notícia, però, ha estat rebuda amb indignació entre els veïns de Segur. «Teníem el compromís de l'alcalde que s'aniria tants cops com calgués a la llei de barris fins aconseguir la subvenció», explicava la presidenta de l'Associació de Veïns de Segur i Urbanitzacions (AVSU), Sònia Mirambell, que afirma que al barri se senten «decebuts i enganyats», després de molts anys de falta d'inversió. «O ens han estat mentint per distreure'ns durant dos anys, o no tenen el coneixement suficient per saber des del principi que Segur no podia rebre aquest ajut», afegeix. Des de l'entitat Veïns, el president, Constantí Ortega, va lamentar també l'estat «tercermundista» que presenta el barri.

El govern, però, es compromet a anar executant amb recursos propis el pla de millora aprovat l'any passat, i que en part ja s'ha avançat amb les subvencions del fons estatal d'inversió local. De fet, l'any passat aquest ajut ja es va destinar íntegrament a la remodelació del centre de Segur, i enguany es faran millores en altres punts, a més d'un pla de senyalització, i s'avançarà en la creació de passos sota la via.

A Reus, l'obra es notarà el 2012

el punt

L'alcalde de Reus, Lluís Miquel Pérez, i Joaquim Nadal, conseller de Política Territorial i Obres Públiques, van signar ahir el conveni de col·laboració que permetrà impulsar el segon projecte de llei de barris que es farà a la ciutat, als barris de la Immaculada i Sol i Vista. Els veïns no veuran els resultats de les actuacions fins al 2012 perquè aquests dos primers anys el consistori desenvoluparà tasques administratives, però segons el regidor d'Urbanisme, Jordi Bergadà, d'aquí a dos anys es començaran a veure millores als dos barris, com ara l'edifici del nou centre cívic, que d'alguna manera connectarà els dos barris. La inversió serà de 12,39 milions d'euros. A més, el govern ja té la vista posada en la setena convocatòria de la llei de barris. L'alcalde havia anunciat que s'hi presentaria un projecte per impulsar millores als barris de Parcel·les Casas i Montserrat, però Bergadà va confirmar que també s'hi inclouran els barris de Juroca i Fortuny.

A Falset, l'Ajuntament ha aconseguit la línia d'ajuts Viles amb projectes, i la idea és potenciar el turisme cultural com a complement de l'enològic i el gastronòmic. En aquest sentit, es proposen millores en l'àmbit públic, la recuperació del patrimoni arquitectònic, el creixement del teixit comercial i de restauració, i la intervenció en els col·lectius més desafavorits. Pel que fa actuacions concretes, destaquen el pla de millora de l'accessibilitat, el casal cívic i l'hotel d'entitats, el museu de Falset, el parc de la Muralla, etc. El pressupost és de 3,23 milions d'euros, dels quals la Generalitat n'aportarà el 75%.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.