El volum de brossa de rebuig a Girona torna a baixar i se situa als nivells de fa quinze anys

Es reciclen un 37% de les deixalles, més de la meitat acaben a la incineradora i només un 11% van a l'abocador

Durant l'any passat, els habitants a Girona van generar més de 26.000 tones de deixalles de rebuig, una dada que suposa un descens del 4,1% respecte de l'any anterior. Pardo va posar en relleu que aquesta disminució constant des de l'any 2005 ha suposat que el volum actual sigui el mateix de fa quinze anys, quan la ciutat tenia molts menys habitants. Una altra dada a tenir en compte és que només s'acaben duent un 11% de les deixalles a l'abocador, quan fa només cinc anys se n'hi duia el triple.

Reforçar l'orgànica

En aquesta línia, Pardo va admetre que una de les «assignatures pendents» és que la recollida de fracció orgànica només suposi un 11,9% del total, quan «més de la meitat de les deixalles són orgàniques». L'equip de govern preveu una altra campanya de sensibilització aquest 2010 per augmentar la separació de la fracció orgànica. Com a nota positiva es destaca els més de 12.000 usuaris de les deixalleries, dels quals 1.428 tindran una bonificació del 10% en la taxa de recollida d'escombraries.

k

La memòria de residus, a www.elpunt.cat

LA XIFRA

1,23
quilos per habitant i dia.
És la quantitat de brossa que genera cada dia un ciutadà de Girona. Una xifra que situa la capital gironina entre les que generen menys brossa per habitant de Catalunya entre les ciutats mitjanes i grans. L'any 2004, de mitjana cada veí generava més d'un quilo i mig de residus diaris; per tant, això suposa una reducció de més de 300 grams en aquests anys. A la resta de Catalunya, la mitjana de generació de brossa per habitant supera els 1,35 quilos per habitant i dia.

Més de 237.000 quilos de roba

Una de les dades que s'han mantingut a l'alça durant el 2009 és el volum de recollida de roba que s'ha fet a la xarxa de 37 contenidors que té la Cooperativa Roba Amiga distribuïts pels diversos barris de la ciutat. Durant l'any passat aquests contenidors van recollir 237.895 quilos de roba, fet que suposa uns 700 quilos més del que es va recollir durant el 2008. Pardo va destacar aquesta dada, sobretot, pel projecte social que hi ha al darrere i que gestionen Càritas i l'entitat ADAD-L'Encant d'Olot. El projecte permet donar feina directament a 34 persones amb risc d'exclusió social, i a més de recuperar el residu de roba, les peces en bon estat es venen a les dues botigues de Roba Amiga a Girona. La resta es porta a Olot, on hi ha el centre de triatge on se separen les peces, per si es posen a la venda, s'envien a països en desenvolupament en un projecte de cooperació, o es transforma en draps i fibres la roba menys aprofitable. Arreu de les comarques gironines la cooperativa ha recollit 1,3 milions de quilos de roba per poder-la tractar i triar.

Uns 3.000 contenidors

Girona té en l'actualitat prop de 3.000 contenidors repartits per tots els barris amb l'objectiu de facilitar la recollida de tots els residus. Els contenidors verds del rebuig són els més estesos per la capital, amb els 985 que hi ha distribuïts, fet que suposa que hi ha un contenidor per cada 98 habitants. Pel que fa a fracció orgànica, es disposa de 775 contenidors marrons, i de 444 contenidors blaus per a la recollida del paper i el cartró. Pel que fa a envasos, hi ha distribuïts 523 contenidors per a aquest residu i 256 més de tipus iglú per recollir el vidre.

Menys cartró per la crisi

La crisi econòmica també té incidència directa en la generació de residus, de manera especial en el cartró comercial, que ha tornat a baixar com a conseqüència de la baixada del consum. Així, l'any 2009 aquests residus van tenir un retrocés del 10,4% que se suma al 5,2% que ja van baixar al llarg del 2008. Precisament és un tipus de residu que des de l'any 2000 havia tingut creixements exponencials que sempre anaven lligats a l'augment de l'activitat comercial de la ciutat.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.