la contra

El patinatge petit viu a Porqueres

Estrenen en aquest poble del Pla de l'Estany el primer «fingerpark» públic de l'Estat espanyol

Porqueres es convertirà el cap de setmana en el primer municipi de l'Estat espanyol que disposa d'un fingerpark públic, que estarà situat a la nova placeta del costat del centre cívic. Un fingerpark és una petita pista que reprodueix, a escala, espais de patinatge urbà. Utilitzant dos dits com si fossin el patinador, s'hi fan rodar planxes de 2 cm. La pràctica del finger s'està estenent pel país, procedent d'Europa –sobretot, Alemanya– i els Estats Units. Un taller d'ebenisteria de Besalú, Josa, està al darrere de la implantació del patinatge urbà en miniatura a l'Estat i és qui construeix el parc de Porqueres. La inauguració serà dissabte, a les quatre de la tarda.

Afició local

El fet que en aquest poble del Pla de l'Estany hi hagi una associació molt activa dedicada a aquesta pràctica (l'Skate Porqueres) li haurà permès ser un municipi pioner en la moda dels fingerparks. Hi ha ajudat molt que els aficionats locals coneguessin Joel Buyé, que al capdavant de l'ebenisteria familiar Josa, de Besalú, fa un parell d'anys que fa demostracions de finger arreu de l'Estat i construeix fingerparks per a espais privats. A Banyoles, per exemple, n'hi ha un de molt concorregut a la rebotiga de Parking, un comerç dedicat al patinatge gran.

Els miniparcs imiten tant els elements propis de les pistes de monopatí (els half o mig tubs, i els fun box o caixes de salt, per exemple) com els espais urbans on solen circular els patinadors (escales, baranes, voreres, rampes, etc.). Adolescents i joves que no han pujat mai a sobre d'un monopatí i d'altres, de més edat, procedents del patinatge de carrer en són els principals aficionats. El parc de Porqueres tindrà dos nivells. Al superior hi va un mig tub i una rampa com a peces principals. A baix, una caixa de salt gran. No hi faltaran escales, murs i una barana, tot a escala 1:100, aproximadament. El practicant de finger fa les mateixes figures que els patinadors, però a base de bellugar els dos dits amb molta agilitat per manipular el minimonopatí. Una planxa senzilla no val més de deu euros, però una de bona (amb materials estudiats per a cada component) supera fàcilment els 100 euros.

Adaptar el negoci

A Joel Buyé sempre li ha agradat el patinatge de carrer i n'és practicant. Per entretenir-se a casa, i aprofitant la seva condició d'ebenista, va construir una pista petita, sense saber que a l'estranger s'estava gestant una febre per aquesta disciplina. «No em pensava pas que això acabaria sent la meva feina», confessa. Un dia va sentir en un programa de ràdio una senyora que demanava on podria comprar un mòdul perquè el seu fill practiqués el finger. «Se'm va encendre la bombeta i vaig pensar que seria una nova línia de producció per al taller, en uns moments en què la feina havia davallat.» Com que pertany a una professió per a la qual cal ser un manetes, Buyé fa uns parcs amb els detalls molt acurats, amb diferents menes de fusta i reforços metàl·lics. «El mobiliari urbà el construïm del mateix material que els originals i ara fem proves per a les voreres», explica. El parc de Porqueres, en haver d'estar a la intempèrie, serà bàsicament metàl·lic. A més de construir els mòduls per vendre, l'ebenista establert a Besalú es dedica també a fer demostracions en esdeveniments d'arreu de l'Estat, com al Sonar Kids de Barcelona de l'any passat. «La clau de l'expansió ha estat sens dubte el nostre lloc web (www.fingerpark.com), que ens permet tenir contactes amb tot el món. Hi ha gent que es pensa que som una multinacional!», conclou Buyé, rient.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.