El País Valencià i Múrcia s'uneixen a Madrid per protegir la tauromàquia

Els governs de Camps i Valcárcel diuen que estudiaven la mesura feia temps

La mesura protectora, que es tramitarà mitjançant un decret que no passarà per les Corts, en el cas valencià, va començar a gestionar-se ahir mateix, en el ple del Consell. Castellano va justificar la iniciativa amb la lletra de l'Estatut d'Autonomia, que en el seu article 12 atribueix a la Generalitat «la defensa de la identitat i els valors i interessos del poble valencià».

Encara que el govern valencià va tardar un dia a imitar la mesura anunciada per l'executiu d'Aguirre a Madrid, Castellano va matisar que la declaració de bé d'interès cultural ja s'havia plantejat recentment en un congrés sobre bous al carrer, una modalitat molt arrelada al País Valencià, similar al correbou.

De fet, i segons les dades de la Conselleria de Governació, durant set de cada deu dies del passat 2009 es va celebrar algun espectacle d'aquesta variant de la festa en alguna localitat valenciana.

El decret de la Generalitat també protegirà les curses de braus convencionals. «Defensarem les tradicions artístiques i culturals valencianes, i també les nacionals [estatals], com ara les curses», va subratllar Castellano.

Respecte al debat que a hores d'ara té lloc al Parlament arran de la iniciativa legislativa popular per l'abolició de la festa, el conseller va mostrar el seu «respecte» però va criticar, sense citar directament Catalunya, la lectura política de la proposta: «Això no s'ha d'orientar des del punt de vista polític, com fan algunes comunitats autònomes per a rebutjar una senya d'identitat espanyola.»

Per la seua banda, el govern murcià, també en mans del PP, com el valencià i el madrileny, va anunciar que tramitarà la declaració de bé d'interès cultural en qualitat de «patrimoni immaterial». «L'afició per la tauromàquia té a la regió de Múrcia un dels seus feus més consolidats», va assenyalar la portaveu de l'executiu, María Pedro Reverte.

També des de Múrcia es va insistir que la iniciativa s'estudiava des de feia «algunes setmanes»i que ja se n'havien encarregat informes a la universitat i a un parell d'acadèmies de la comunitat.

Des de Barcelona, el portaveu del PSC, Miquel Iceta, va qualificar la proposta d'Aguirre d'«oportunista». Per la seua banda, Artur Mas (CiU), de visita a València, va apuntar que el debat no representa «una confrontació de Catalunya amb la resta de l'Estat».

De la Vega rebutja la «imposició»

E.O

La vicepresidenta del govern espanyol, María Teresa Fernández de la Vega, també va dir la seua ahir sobre la ILP que es debat al Parlament i les reaccions de Madrid, el País Valencià i Múrcia. «Sempre som més partidaris de la lliure elecció, que no de la imposició.» Després, tot mantenint una certa equidistància, va declarar que respecta tant la posició de la cambra catalana com les iniciatives autonòmiques del PP. «Es tracta d'una festa que té detractors, però també un gran suport social», va concloure, sense voler entrar a valorar les afirmacions d'alguns ponents del Parlament sobre la tortura a què se sotmet l'animal.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.