Inauguren la rehabilitació del palau abacial de Sant Joan de les Abadesses iniciada fa 27 anys

Hi habiliten un centre d'interpretació del mite del Comte Arnau

Ahir, a Sant Joan de les Abadesses era festa major. El comte Arnau havia tornat. Ha quallat l'aposta pel mite que van forjar Joan Maragall i Jacint Verdaguer pel qual van apostar fa tretze anys l'Ajuntament i les entitats locals en forma de festival com a estratègia per singularitzar i difondre el poble a l'exterior. De fet, la creació d'un centre d'interpretació del Comte Arnau ha estat clau per a la rehabilitació definitiva del palau de l'abadia de Sant Joan, després de 27 anys de treballar-hi i de buscar recursos. En el marc del programa de turisme cultural Ripollès Desenvolupament impulsa el projecte Terra de Comtes, al qual participen Gombrèn –amb el santuari de Montgrony, on el comte també és protagonista– i Ripoll amb el compte Guifré el Pelós i el monestir.

L'alcalde, Ramon Roqué, va qualificar la inauguració de dia històric i va afirmar que haver mantingut viu el mite fins ara ha estat el que ha fet possible finalment la rehabilitació del pati i la casa de l'abat. La regidora de Cultura, Montserrat Tallant, hi va afegir que la llegenda els ha permès completar el patrimoni. L'acte protocol·lari es va acabar amb una interpretació musical del pianista Joan Crosa i del músic Manel Camp amb textos de Maragall i Verdaguer.

Mites productius

El Conseller d'Universitats, Josep Huguet, va afirmar que el nou centre d'interpretació exemplifica que els mites poden ser productius i va anunciar un pla turístic basat en els intangibles. Segons ell, el de Sant Joan és el primer centre destinat a un mite i va dir que és el primer fruit del gir de 180 graus a la política turística del govern que ara es basa en la creació de riquesa a partir de la valoració del patrimoni i en el reforç de la identitat. El seu homòleg de Política Territorial, Joaquim Nadal, va atribuir la rehabilitació del palau al cúmul de voluntats i va afirmar que es feia justícia tornant al poble el que és del poble. El delegat del govern espanyol a Catalunya, Joan Rangel, va destacar la suma d'esforços.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.