la crònica

Els comerços del Baix Empordà, a mig gas o tancats

Les botigues obertes però a les fosques, carrers buits o botigues tancades. Restaurants oberts, molt pocs. Ciutats com Calonge o Sant Feliu funcionaven a mitges i Platja d'Aro era un desert i un conjunt d'establiments tancats, tant comercials com de restauració.

La gent que ahir es trobava en comerços de Sant Feliu de la carretera de Girona explicava com a casa s'havien quedat des de dilluns al migdia sense llum, ni calefacció que, encara que funcioni amb gas, necessita un sistema elèctric per engegar-se. Molts no podien ni cuinar i s'espavilaven anant a casa un veí o familiar. Els supermercats o grans superfícies eren oberts, almenys una bona part d'ells, tot i que funcionaven a mig gas i a les fosques. Una flequera del Forn Sant Antoni, a Sant Feliu, explicava que havia venut el pa que li havien dut des d'un altre forn i prou. La instal·lació d'un generador elèctric ahir al migdia al costat de la font de Sant Elm donarà llum a aquella urbanització, juntament amb d'altres que donen llum en d'altres punts.

Platja d'Aro ahir tenia les portes dels establiments tancades. El centre cívic Vicenç Bou era gairebé buit, excepte un grup de jubilats. El centre va haver d'anul·lar classes que tenia programades per aquests dos dies per la falta de llum. La conversa dels jubilats versava sobre el que havia passat i sobre les hores que ja s'havien passat sense veure-s'hi, sense escalfar-se i, alguns d'ells, sense poder ni cuinar. «Per dinar he passat amb un tros de pa i una mica de llonganissa», explicava un d'ells, «però fa dos dies que somio amb una sopa calenta». Treballadors d'un restaurant explicaven que havien hagut de llençar bona part de la carn que desaven a la nevera, «la del congelador ha durat més». En un altre bar s'il·luminaven amb espelmes i feien cafè amb una cafetera clàssica en un fogonet. Per comprar també ho tenien magre i es refiaven dels supermercats que estaven oberts gràcies a generadors d'electricitat propis. En una botiga de roba estaven de braços plegats i només hi havien anat per avisar un tècnic perquè l'alarma funcionés amb una bateria.

A Calonge, la majoria de comerços van tancar. Una part de Sant Antoni ja tenia llum a la tarda, la resta seguia a les fosques. Dos generadors feien llum provisional als ambulatoris i estaven en espera d'uns altres que donessin llum al nucli més poblat. Queden les urbanitzacions. L'Ajuntament de Calonge situarà avui un punt d'informació a l'Ajuntament per assessorar els calongins de com fer reclamacions a les companyies pertinents.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.