L'Hospitalet fa tancar els súpers a les onze de la nit perquè no venguin alcohol

La mesura afectarà 150 establiments i pretén prevenir conflictes al carrer

«Es tracta d'una mesura important per millorar la convivència i la seguretat al carrer», va explicar ahir l'alcaldessa, Núria Marín, en presentar les diferents iniciatives amb què l'Ajuntament vol lluitar contra les molèsties i els actes incívics que es deriven del consum d'alcohol al carrer. El consistori vol que la Generalitat li traspassi les competències en matèria de sanció dels locals que venen alcohol a partir de les onze de la nit, una hora a partir de la qual la llei no permet que els autoserveis d'alimentació ho facin. «Volem la competència sancionadora», va assenyalar Marín, ja que els consistoris només estan autoritzats a multar amb 1.500 euros les infraccions greus, com ara l'incompliment horari en la venda d'alcohol. La Generalitat, en canvi, té potestat de multar amb sancions que arriben als 60.000 euros i, en cas de reincidència, al tancament del local. «Volem ser nosaltres els que, a partir de la proximitat, puguem actuar d'una manera més ràpida i contundent», va subratllar Marín.

L'Ajuntament farà arribar en breu la petició a la Generalitat, un cop s'aprovi una moció en aquest sentit dimarts vinent. Preveient que la resposta sigui positiva, el consistori no tindria les competències abans de l'estiu. Els responsables polítics es volen avançar als problemes d'ordre públic que la venda d'alcohol en horari nocturn pot provocar en les nits estivals. Per aquest motiu, i mitjançant un decret de l'alcaldessa, l'Ajuntament obligarà a partir de l'1 de maig que tots els establiments de les zones on s'han detectat conflictes al carrer tanquin a les onze de la nit. Aquesta mesura afectarà els supermercats i establiments d'alimentació que tenen una superfície inferior als 120 metres quadrats i queno tenen limitació d'horari entre dilluns i dissabte. A més de poder obrir a toteshores, els diumenges poden fer-ho de les set del matí a les tres de la tarda.

Al centre i el nord

El tancament nocturn no afectarà tots els establiments de la ciutat que tenen aquestes característiques, uns 500 en total, sinó aquells dels barris on s'han detectat conflictes. Concretament, són els barris del Centre –molt a prop es troba el conjunt de bars i discoteques de Famades, els clients dels quals han originat múltiples denúncies veïnals per baralles i incivisme– i els del nord de la ciutat: Collblanc, la Torrassa, les Planes, Pubilla Cases i la Florida. En conjunt, es tracta de 150 autoserveis. La llei que regula els horaris comercials permet que els ajuntaments puguin obligar els establiments a acollir-se al règim general, que permet que els comerços obrin entre les vuit del matí i les deu del vespre durant un màxim de 12 hores, si hi ha problemes d'ordre públic. I el consistori es basa en les incidències que va recollir el 2009 per la venda d'alcohol en horari nocturn; 25 actes obertes pels funcionaris municipals, 500 denúncies veïnals i 1.000 actuacions de la Guàrdia Urbana.

Les mesures es basen en una demanda veïnal, segons l'alcaldessa. En aquest sentit, el president de la federació d'associacions de veïns, Manuel Piñar, va valorar de manera positiva l'intent municipal d'acostar les competències sancionadores al municipi. Va alertar de la possibilitat que sorgeixin brots xenòfobs als barris del nord, molt densament poblats i on es concentren mols supermercats regentats per immigrants.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.