la contra

Com fer comarca a taula

El Consorci de Turisme del Vallès Occidental edita un catàleg sobre els productes locals

2.500 EXEMPLARS. La primera tirada del catàleg De la terra al plat és de 2.500 exemplars, que es podran trobar a restaurants, botigues, mercats i ajuntaments de la comarca, així com a la mateixa seu del Consorci de Turisme del Vallès Occidental.

La mongeta del ganxet, la palaudina de Terrassa, el pa de Sant Julià, la coca de vidre o el mató d'Ullastrell són productes alimentaris que ja han aconseguit identificar-se en el marc de la riquesa gastronòmica del Vallès Occidental. El Consorci de Turisme comarcal, però, ha volgut fer un pas més enllà editant un catàleg que no només inclou una relació detallada de fins a 21 productes representatius de la gastronomia local, sinó també nou receptes on aquests són els elements principals. Sota el títol De la terra al plat. Productes i gastronomia vallesana, l'elaboració del catàleg ha tingut la col·laboració de l'Associació de Mestres Productors Agroalimentaris del Vallès Occidental i del col·lectiu de cuiners Cuina Vallès, que han posat en comú els seus coneixements per tal d'oferir unes alternatives culinàries que disposen de dos clars valors afegits: la proximitat i la qualitat.

El catàleg, que també ha gaudit del suport de la Diputació de Barcelona i la Generalitat de Catalunya, es pot trobar al mateix Consorci de Turisme del Vallès Occidental, als ajuntaments de la comarca, als restaurants, a les botigues i als mercats. De fet, la presentació de la guia va ser en un lloc tan emblemàtic com el Mercat de Sabadell, i més concretament a la seva aula de cuina, on es va iniciar la seva difusió amb una petita degustació. Tots els assistents van ressaltar la necessitat de recuperar i potenciar l'ús dels productes locals a l'hora de cuinar i alguns, com el regidor de Comerç i Turisme de l'Ajuntament de Sabadell, Albert Beltran, van fer incís al fet que es tracta d'una bona alternativa en temps de crisi.

«Nosaltres mai no ens posem límits geogràfics», va dir la presidenta del consorci, Olga Olivé, que va anunciar que, de moment, el catàleg té una tirada de 2.500 exemplars i que també serà present en totes les fires amb representació del Vallès Occidental. De la seva banda, el president de l'Associació de Mestres Productors Agroalimentaris de la comarca, Pere Botifoll, va mostrar la seva satisfacció per poder donar publicitat «a productes sovint desconeguts pels mateixos vallesans»; i Josep Maria Villagrassa, en representació de Cuina Vallès, va destacar que les nou receptes incloses en el llibret «són tradicionals, variades i fàcils de fer».

El catàleg, en primer terme, inclou una relació, amb informació i imatges, de 21 productes locals d'especial rellevància. Aquests, a més, estan desglossats en cinc categories: productes de la terra; productes carnis; pa i pastisseria; vins i licors; i altres productes. És més endavant quan es detallen les receptes, que són: llom de rap amb mongetes del ganxet i ceps; trinxat de col de paperina i patata del bufet; amanida de tomàquet rosa, mató d'Ullastrell i alfàbrega; compota de pomes del ciri –per acompanyar rostits–; capipota a la catalana amb cigrons menuts del Parc Agrari de Sabadell; ous de Sant Llorenç tofonats; pa amb tomàquet i embotit del Vallès; botifarra terregada amb vermut; i botifarra amb faves i alls tendres.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.